Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

Предвижда се директорът на НЗОК да не се избира от НС




Съгласно внесеният законопроект, за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, от депутати на Коалиция за България и ДПС се предвижда директорът на НЗОК да се избира за срок от 5 години по трудово правоотношение въз основа на конкурс, проведен по реда на Кодекса на труда, а не от НС, както е в момента.
Предвижда се още надзорният съвет да стане управителен, а НЗОК да има събрание на представители и контролен съвет т.е. да се върне отново тристепенният модел на управление.
Събранието на представителите е с мандат от 4 години и се състои от 25 представители на осигурените лица, работодателите, общините и държавата.
Управителният съвет се избира от събранието на представителите за 4 години и се състои от 9 членове - двама представители на представителните организации на работниците и служителите, един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, един представител на общините и 5 представители на държавата, като изпълнителният директор на Националната агенция за приходите е член по право на управителния съвет.
Контролният съвет се избира за 3 години. Броят на членовете му е 5. Те не могат да бъдат избирани за повече от два мандата. Едно лице не може да бъде едновременно член на управителния и на контролния съвет.
Предвижда се работещите в НЗОК от държавни служители да преминат на трудови договори. НЗОК ще прекратява договори на джипита, специалисти, лаборатории, медицински центрове и зъболекари, ако установи отчитане на неизвършена дейност. За първо нарушение в извънболничната помощ ще режат договора за съответния пакет дейности, а за второ - изцяло. Ако нарушителят е болница, прекратяват договора за клиничната пътека, по която е отчетена фиктивна дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар