Translate

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Според пациентски организации-Промяната на модела на управление на НЗОК цели пълното одържавяване на касата



С внесен в Народното събрание законопроект за промяна в Закона за здравното осигуряване се подготвя подмяна на модела на управление на НЗОК, с която се цели пълното одържавяване на НЗОК и изцяло елиминиране на участието на обществените организации в управлението и. Това заявиха председателите на четирите национално представени пациентски организации - Федерация "Български пациентски форум" (БПФ),
Националната пациентска организация (НПО), Конфедерация "Защита на здравето" (КЗК) и Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).
Според председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев законопроектът е внесен в последния момент, преди заседанието на парламентарната здравна комисия, и цели с орязания бюджет (дефицит от 300 млн. лв.) да се прикриват бъдещи безобразия като спиране на скъпоструващо лечение, поради липса на достатъчно средства, орязване на договори и неподписване на протоколи.
Подозренията му са продиктувани от предлаганата промяна в модела на управление на касата от дву- на тристепенен - със създаване на събрание на представителите, състоящо се от 25 членове-13 представители на държавата и 12 на квотен принцип.
“Тези 12, които уж са гласът на обществото, само ще легитимират с присъствието си решенията на властта. В законопроекта се предлага още Управителен съвет (УС) на НЗОК, в който от четирима представителите на държавата да станат петима за сметка на обществените представители, които да бъдат с един по-малко -общо четирима. Идеята е и в събранието, и в УС държавата да има мнозинство и на практика всички решения да се случват така, както нареди съответната политическа клика”, заяви д-р Хасърджиев.
„Тревожното е, че ако в миналото събранието вземаше решенията си с мнозинство от 2/3, в поправките е заложено обикновено мнозинство т.е. още
по-лесно държавата ще прави каквото си иска", допълни го Асен Георгиев от БПФ.
Петко Кенанов, председател на КЗЗ, бе категоричен, че с този законопроект се прави опит НЗОК да се управлява пряко от партията, която е на власт и се създават условия за подмяна на всички управители на РЗОК. Така на практика МЗ ще управлява пряко 3-4 млрд. лв. обществени пари от здравни вноски.
Пламен Таушанов, председател на БАЗП, отново припомни, че всеки законопроект трябва да бъде подлаган на обществен дебат, но въпросният не е обсъждан в Обществения съвет към здравния министър.
По думите на Иван Димитров, представител на пациентите в надзора на НЗОК и председател на БПФ, се подготвя „пълна подмяна на модела точно докато България ври и кипи, за да мине незабелязано". Той добави, че властта постъпателно отстранява пациентите от здравните органи като фонда за лечение на деца в чужбина.
Пациентските организации заявиха че ще сезират всички парламентарни и извънпарламентарни партии че се готви приемането на "напълно непрозрачен" законопроект, а ако бъде приет се надяват президентът да упражни правото си на вето.
Вносителят на поправките д-р Емил Райнов коментира, че ако пациентите са удовлетворени от модела сега, той може и да остане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар