Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

НЗОК предлага всеки фармацевт да отделя средно по шест минути на рецепта




От проекта за типов договор с аптеките за 2014 г., който е публикуван на сайта на НЗОК
личи, че тя отново предлага лимитиране на броя пациенти, които могат да бъдат обслужвани по критерий време за обработка на една рецепта. Ограничението отново е заложено, по идея на Българския фармацевтичен съюз, с цел да се увеличи контролът, като се предлага всеки фармацевт да отделя средно по шест минути на рецепта и по три минути за протокол за медикаменти. Ако аптеката изпълни повече рецепти, отколкото могат да се обработят за отчетния период от две седмици, касата няма да плати за всички.
„Подобно изискване имаше и преди, но осъдихме НЗОК и то падна, недоумявам защо пак се залага. КЗК вече веднъж препоръча на здравната каса да премахне този лимит, защото ограничава конкуренцията и влошава услугата. Явно аргументите на някои фармацевти са по-силни от тези на антимонополния регулатор и административния съд", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
НЗОК вдига глобата за лекарства в аптека с изтекъл срок от 50 лв. на опаковка, на 100 лв. през 2014 г. От 240 лв. на 120 лв. пък пада санкцията за приемане и обработка на рецепта от лице, което не е фармацевт. Променя се и срокът за плащане от страна на касата - досега бе 30 работни дни, става 30 календарни дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар