Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Лекари се обединиха за създаване на Българска лекарска камара



Български лекари (председателите на районните колегии на БЛС, директори на болници, представители на сдруженията на областните и общинските болници, както и общопрактикуващи лекари) се обединиха за създаване на Българска лекарска камара.
Една от основните причини е, че такава структура съществува във всички страни на Европейския съюз, съобщиха от Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт.
На проведената конференцията във Велинград в началото на ноември са присъствали още бивши министри, ръководители на БЛС, представители на Сдружението на областните болници и Асоциацията на частните лечебни заведения.
Лекарите са единодушни, че обществото на българските лекари е достигнало критична точка на обезверяване и недоволство. Българските лекари напускат държавата ни не само поради финансови причини, а и поради липса на мощна структура, членството им в която да им осигури реална защита.
По време на форума е създадена и експертна група, която ще формулира функциите на лекарската камара в проекта на Закона за съсловните организации, а след обсъждане ще ги представи на МЗ за законодателна инициатива.
От Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт изразиха съжаление от факта, че по време на срещата не е присъствал представител на управителния съвет на лекарския съюз.
-------------------
Доц. Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт: Става дума за предложения за промени в Закона за съсловните
организации. Нашата идея е да променим съюза чрез функциите, но те сами по себе си няма да заработят, ако не се промени и структурата на БЛС. Времето е дошло. През 1947 г., когато е закрит БЛС, е имало 9 специалности. Днес има 48 специалности и 40 подспециалности. Лекарският съюз вече не може да отговори на изискванията и да обхване всички видове лекари и специалности и те да бъдат представени реално. Сега в съюза са много слабо представени болничните лекари например, а да не говорим за академичната общност. На нея разчитаме за продължаващото обучение, специализациите и др.
Сега основните функции на БЛС по закон са общо три. Първата е договаряне на националния рамков договор, но ако се вгледаме по-внимателно, възниква въпросът какво точно договаря съюзът. Преди 10-ина години договаряхме и обеми, и цени, тогава определяха и бюджета. В момента здравната каса е одържавена, обемите и цените са извадени от договарянето и функцията на БЛС да договаря се е ограничила само в някакви  козметични текстови промени. Те реално нищо не променят във финансирането на медицинската дейност.
Другата е продължаващото обучение, при което нищо не се променя вече 10 г. Говорим едно и също, минахме през даване на точки за присъствие на научни форуми, които също не потръгнаха. После всичко замря. Без научните медицински дружества и академичната общност нищо не може да се развие в продължаващото обучение.
Третата законово уредена функция на БЛС е добрата медицинска практика. По нея се работи над 10 г., топката се прехвърля между съюза и министерството и на практика нищо не става.
Всички останали функции на БЛС, за които се чува, са само по устав и не са законово обезпечени. Затова и съюзът не може да ги използва като лостове за разрешаване на проблемите на съсловието. Точно затова нашата идея е да вменим функции, които да допълнят предишните и да увеличат силата на съюза и на отделния лекар. Постоянно се говори за реформи и промени в здравната система, но забравяме, че лекарското съсловие е техният лост, който трябва да задвижи всяка промяна в общественото здравеопазване.
Във Франция има камара, както и синдикат, и имат лостове за влияние върху акредитация, специализация, договаряне и този орган има правото да определи в кой регион от какви специалисти има нужда. Преди 2 г. попитахме може ли български лекар да работи като педиатър и от камарата веднага отговориха, че в момента има нужда от педиатри в Североизточна Франция срещу 4000 евро заплата.
В нашия проектозакон за промени в Закона за съсловните организации приспособихме принципи от моделите на Франция, Испания и Германия според нашите условия. Всички правителства залагат в центъра на системата пациента, а забравят тези, които ще го лекуват. Лекарите са саморегулиращо се съсловие, а в момента в БЛС няма нито саморегулация, нито самоконтрол. Точно тези функции искаме да добавим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар