Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

С изкачване на стълби бе отбелязан Световния ден за борба с диабета



Едновременно в София, Пловдив и Варна. Инициативата е част от информационна кампания „Открито за диабета”, която се организира от Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.
В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност. Затова и мотото на кампанията е „Каква стъпка ще направиш днес”.
„Изкачването на стълбите е символичен знак, с който искаме да обърнем внимание на хората и да ги накараме да се движат повече. Изследванията показват, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2.” – акцентира г-жа Елисавета Котова, Председател на НАДД.
„Никой не е застрахован от тази болест, затова важно е да не подценяваме риска и да се грижим за здравето си.  Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асансьора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета.” – сподели актьорът Владимир Карамазов, посланик на програмата в София. В морската столица лице на кампанията бе баскетболната легенда Тодор Стойков, а в Пловдив двата местни футболни клуба „Ботев” и „Локомотив”, които загърбиха конкуренцията на терена и за първи път се обединиха в името на една социална кауза.
„Sanofi e една от първите фармацевтичните компании в Европа, която започва да инвестира в грижата за хората, болни от диабет. Днес вече има  произведени 1 млрд. инсулинови писалки SoloSTAR, които улесняват болните, предоставяйки им прецизно дозиране и минимално усилие, за да се инжектира инсулин. С програмата„Открито за диабета”, обаче ние целим да  помогнем на българските граждани да са по-информирани, да обръщат внимание на здравето си и да спазват прости правила за здравословен начин на живот. ” – допълни д-р Стамен Банковски, генерален директор на Sanofi България.
Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните и е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Затова на централни места в София през целия ден ще бъдат раздавани информационни материали именно с тяхното описание, както и талони за безплатни прегледи.” – обясни г-жа Нели Логофетова, зам-председател на  НАДД.
Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над  371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 хиляди  българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.



 



Няма коментари:

Публикуване на коментар