вторник, 12 ноември 2013 г.

От Института за пазарна икономика настояват държавата да стане коректен платеци да започва да превежда на НЗОК пълния размер на дължимите от нея вноски. Те
настояват от догодина 2% от здравните вноски да бъдат давани на частни осигурителни фондове като целта е разбиване на монопола на НЗОК. Икономистите смятат, че е необходим много по-сериозен контрол върху това. което отчитат лечебните заведения като извършена дейност, за да се спре порочната практика да се източва НЗОК.
Според експертът Калин Стайков предложеният от Министерството на финансите последен вариант на проектобюджета на НЗОК за 2014 г. ще доведе до нов дефицит в системата. Той припомни, че хоспитализациите са се увеличили с 21%, без да има особени причини за това, а болниците продължават да трупат дългове, които през т.г. са достигнали 300 млн. лв.
По думите му не може да се твърди, че бюджетът е балансиран, когато има подобен дефицит.
Бюджет 2014 ще струва по 4494 лева на човек, сочат сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-голяма част от тази сума -1564 лева, ще отидат за пенсии, социални помощи и обезщетения, изчисляват експертите. Дългът в края на годината пък ще ни излезе 2500 лева. 

От ИПИ предлагат алтернативен бюджет за догодина с по-ниски данъци и по-малки разходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар