Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева: Няма да има поскъпване на лекарствата, заплащани от НЗОК


Това категорично заяви здравният министър д-р Таня Андреева. Причината е, че НЗОК не е приела предложението на фармацевтичния съюз за цените на медикаментите за следващата година (пациентите да поемат от джоба си половината от отстъпката на
аптеката). Тя увери, че няма да има закриване на болници нито тази, нито следващата година.
По повод дефицита в бюджета на НЗОК д-р Андреева каза, че увеличението на бюджета на НЗОК е 150 милиона лева и тези пари ще покрият дефицита в здравната каса, като в същото време ще има възможност за заплащането на дейностите по клинични пътеки в пълен обем.
Според нея новите текстове заложени в законопроекта за бюджета на НЗОК ще гарантират как ще се разходва публичният ресурс. Тя обясни, че е предвидена малко по-гъвкава процедура при разплащането за дейност на лечебните заведения, при оценка на изразходване на бюджета на НЗОК и по отношение на резерва на Касата такъ, че не би трябвало да има трусове в системата и, ако има вероятност нещата да не се случват така, както не би трябвало, да може своевременно да се вземат мерки.
Тя припомни, че парите от резерва на НЗОК са били за реформа, но правителството на ГЕРБ ги е ползвало за покриване на "дупки" в Държавния бюджет. По думите й има ясни законови изисквания, които изрично определят, че средствата от здравоосигурителни вноски отиват за здраве. Ако с тези пари бяха започнали да правят реформа и те бяха влезли в лечебните заведения, сега нямаше почни 20% от болниците да са пред фалит и лекарите и сестрите да получават унизително заплащане, заключи д-р Андреева.
“Трябва да има контрол. Системата на здравеопазването няма да мине без реформа.Тези промени ще бъдат тежки и болезнени за някои групи, но при всички положения вярвам, че още в края на 2014 г. и в началото на 2015 г. ще се усети глътка въздух, повече спокойствие и доверие. Промените трябва да доведат до по-добро качество на медицинската услуга и защита на медицинските лица, което е изцяло в интерес на пациентите”, бе категоричен отново здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар