Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Десятъкът бил причина за бедността



Ниското данъчно облагане с единна ставка (10%) без необлагаем минимум е сред причините за социалното разслояване и бедността. Това е един от изводите в изследване, направено от екип научни работници по проект на Института за икономика и
международни отношения и фондация „Фридрих Еберт". Представено на дискусия , посветена на борбата с бедността. Във форума участваха министри, представители на синдикатите и бизнеса.
Според експертите връщането на прогресивния данък е средство за успешна битка с бедността. Те предлагат да се въведе семейно подоходно облагане и диференцирани ставки на ДДС за стоки с важно социално значение, каквито са храните и лекарствата.
В изследването се подчертава, че борбата с бедността изисква промяна в макроикономическата политика за постигане на годишен растеж над 3%, премахване на ограниченията за поддържане на държавните разходи под 40% от БВП и за бюджетен дефицит под 2% от БВП. Експертите настояват също за повишаване на дела на държавните разходи за здравеопазване и образование, както и за реформи в двете системи.
В изследването се прави и препоръка за приоритетно насочване на средствата от евро-фондовете към бедните райони на страната и в частност към Северозападния регион.


Мария Костова
В."Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар