Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Матричната и матрично-ритъмната терапия



„Без ритъм няма живот" (Алберт Айнщайн).

Фундаментални изследвания по клетъчна биология с модерен видео-микроскоп в университет Ерланген през 90-те години водят до разработването на матрично-ритъмната терапия.
Разсъжденията, довели до това били, че клетъчните жизнени процеси се изразяват с ритмични пулсации. Ето защо в различните органи се измерват ритми като сърдечен ритъм, ритъм на дишане, мозъчни вълни и мускулни трептения. Нарушат ли се жизнените процеси, независимо по какви причини, автоматично настъпват симптоми, които постепенно засягат структурата и намират израз на макроскопско ниво.  
Всички клетки в тялото са заобиколени от извънклетъчен матрикс – подобно на рибите във водата. Този матрикс доставя клеткие и отделя токсичните вещества. Ритмичните
вибрации, изхождайки от мускулатурата на скелета, създават необходимата изпомпваща и всмукателна функция. 
Човешкото тяло вибрира/трепти – включително и мускулатурата на скелета – с 8 до 12 вибрации/трептения в секунда. Това не е ново откритие, но едва в последно време се наблюдава и изследва по-точно с видеомикроскоп. Тъй като в случая става дума за много малки вибрации/трептения, същите могат да се видят без помощни средства само в екстремни ситуации като например втрисане или при тремор на мускулите.
Матрично-ритъмната терапия се прилага само върху скелетната мускулатура. С 45% теглова част скелетната мускулатура е най-големият двигателен орган при топлокръвните организми и най-силният „генератор“ на микроциркулационните процеси. Докато сърцето изпомпва кръв и в най-фините кръвоносни съдове и по този начин снабдява клетките с кислород и хранителни вещества, то се нуждае от ритмично трептящите скелетни мускули, за да се снабдява клетките и да осигури отделянето на крайните метаболитни продукти на съединителната тъкан (извънклетъчен матрикс).
Матрично-ритъмната терапията се базира на поведението на скелетните мускули и тяхната характерната честота и амплитуда. Тя въздейства отвън на клетките на тялото и на обмяната на веществата.От значение за терапевтите са специалните познания по анатомия, креативност при терапията и усет. Терапевтичният уред със специално оформения резонатор (Матриксмобил), произвежда механично-магнитни вибрации, аналогични на тези на тялото. Тези резонансни въздействия активират физиологичните ефекти на изпомпване и всмукване и същевременно стимулират  нервните рецептори. Възбуждат се трептенията на тялото и неговите клетки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар