Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Българските ученици последни по четене и математика в ЕС



Българските ученици имат най-слаби резултати по четене и математика в целия Европейски съюз, показват сравнителни данни на Европейската комисия (ЕК).
Те са на последно място по математика и четене, като тези, които се провалят на специализираните тестове, са съответно 47% и 41% - над два пъти повече от средното за 28-те страни-членки. Според резултатите, България отделя най-малко за образование като в последните години страната ни е намалила размера на средствата. През 2011 г. те са спаднали до 3,6% от БВП - най-малко в целия Европейски съюз, където средният процент е бил 5,3%.
От ЕК призовават за реформи в образованието ни. В доклада на комисията за България е отбелязано, че до края на годината се очаква нов закон за средното образование, с който да бъдат въведени нужните промени.
В документа се посочва, че реформите във висшето образование са довели до много ограничен напредък, и че там основен проблем остава несъответствието между предлаганите специалности и нуждите на пазара на труда.
Това, според Еврокомисията, увеличава структурната безработица и пречи на развитието на високостойностни, иновативни сектори на икономиката.
В доклада е отбелязано още, че страната ни е под средното за ЕС ниво на владеене на чужди езици, и че е предпоследна по дял на хората с добри компютърни умения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар