Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

В българските болници се използват три пъти повече антибиотици, отколкото в ЕС


По повод Европейски ден на антибиотиците, чиято цел е да се подкрепят усилията на национално ниво за намаляване на ненужната употреба на антибиотици стана ясно, че в българските болници се използват три пъти повече антибиотици, отколкото в останалите държави на ЕС.
У нас 20% от медикаментите се консумират в лечебните заведения, което  води до устойчивост на бактериите към антибиотиците. В Европа употребата им е едва около 5-10%.

Докато в западноевропейските страни 90-95% от антибиотиците се консумират в доболничната помощ, у нас процентът е под 80%.


По думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, личните лекари вече избягват да предписват антибиотици за лечение на вирусни инфекции. Според него за да бъде изписан антибиотик, вирусната инфекция трябва да е преминала към бактериална пневмония.

Годишно в световен мащаб 25 000 души умират от бактерии, резистентни към антибиотици.

Специалистите апелират пациентите да не се самолекуват, да не прекъсват антибиотична терапия, назначена от лекар, и да не приемат антибиотици, ако нямат направена антибиограма-изследване, което е доказало, че това, което лекуваме, се влияе от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар