Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

Касата не е във фалит



Това заяви в ТВ7 управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.
По думите й за следващата година е заложен бюджет от 2 млрд. и 800 млн. лева, но е проблем как ще завърши 2013 година, тъй като  НЗОК за първи път е без резерв.
„Аз не мога да отговаря къде е този резерв. Това е работа на прокуратурата. В края на годината НЗОК разполага с около 200 млн. лв. Отдавна прогнозирах, че ще има сериозен преразход. Ето защо се налага НЗОК да заплаща 80% от изработеното на болниците и е невъзможно да изплащаме пълните 100%. Остатъкът ще бъде изплащан през следващата година. Това би било рекет, както казват лекарите, ако парите ги има, а не ги даваме. Но парите ги няма”, каза д-р Тодорова. По думите и не може в малка България да има 360 болници и да продължават да никнат нови.
„Със сигурност ще има промяна и в лекарствената политика особено за препаратите за онкоболни. Най-вероятно ще преминем към централизирана система, защото в момента констатираме 18-19 цени за едно и също лекарство. Проблемът с неосигурените граждани също е много голям. В България има над 400 000 лица, които не могат да си покрият здравните осигуровки. На тези хора трябва да помогне държавата, защото това са социално слабите. Има и 200 000 лица, които имат възможности, но не желаят да плащат своите осигуровки. Тук вече НАП трябва да си свърши работата.”, каза още д-р Тодорова. НЗОК се занимава само със здравноосигурените граждани, категорична беше тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар