Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Броколи



Витамин: А, В5, В9, С


История: Броколите са култивирани за първи път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че са селектирани от дивото зеле, внесенo в империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция те били наложени от Катерина Медичи. Думата “броколи” (broccoli), произлиза от латинската дума “bracchium”, която днес се превежда като “разклонение” или “ръка”. 

Обикновено зелени, броколите могат да бъдат също бели или лилави. Сред разновидностите им е и карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол.

Този зеленчук е богат на витамините С, В5, В9 и провитамин А, на минералите желязо, фосфор, магнезий и калий. Броколите са богати на сулфорафан, който подпомага лечението и профилактиката на инфекцията, причиняваща язви. Това вещество съдейства и за възстановяване на повредена от слънцето кожа. Броколите също допринасят за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощни антиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи. Те помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна система. Те намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша от тях доставя 94 mg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.

В."Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар