Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

87 стъпки за България, за да стане икономически тигър



Трябвали обаче „смели реформи"


87 са стъпките до успеха на българската икономика - това са изчислили от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Те представиха основните мерки, с които да се скъси дистанцията между България и лидерите в международните класации - за правене на бизнес, икономическа свобода, конкурентоспособност и др. Но са нужни „смели реформи", убедени са икономистите.
Например премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове, както и облекчаване на изискванията за нощен и извънреден труд.
Нужно било и премахване на държавните субсидии за земеделието, жп транспорта, пощите. Данъците върху лихвите, дивидентите и наследството също не били необходими. Икономистите са категорични, че държавата трябва да се откаже от всички планове за вдигане на данъчната тежест.
Сред мерките са още повишаване независимостта на съдебната власт и промяна на процедурата по несъстоятелност, за да няма фалити със задна дата.
Успехът на икономиката ни минавал и през намаляване на администрацията и електронни услуги. Както и незабавна, но прозрачна приватизация на държавните активи и концесиониране на инфраструктурни обекти.
Образователната система трябвало да се реформира. Пенсионната също, с възможност осигуряващите се да избират дали да се осигуряват в държавната система или в лични сметки. Нужно било и разбиване монопола на здравната каса.
Според ИПИ най-слаби резултати има страната ни в индекса за възприятие на корупцията и този за право на собственост. Посредствени сме при конкурентоспособността, икономическата свобода и условията за правене на бизнес.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар