Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Брюксел препоръча реформи 6 7 области за по-висок растеж



България остава под наблюдение на Европейската комисия заради икономически дисбаланси



3аради констатираните икономически дисбаланси България остава под наблюдение на Европейската комисия (ЕК) заедно с още 7 държави. Тези дисбаланси бяха засечени през април тази година, когато Брюксел открои като проблеми високата задлъжнялост на частния сектор, негативното развитие на външната позиция на страната, слабата конкурентоспособност, както и влошаването на пазара на труда. В публикувания в сряда
годишен обзор на растежа Европейската комисия констатира, че страната продължава да има проблем в две области - публичните финанси, където нетната международна инвестиционна позиция възлиза на 50% от брутния вътрешен продукт, както и безработицата, където нивото е 12.3% за 2012 г.
За да изпадне от списъка на наблюдение, България трябва да поработи по седем направления, посочени в доклада на Европейската комисия. Първото от тях са публичните финанси, които са стабилни, но е необходимо да се подобри събираемостта на данъците. Следващата област е пенсионната реформа, тъй като българските работници напускат пазара на труда по-рано, отколкото е средното за Европа равнище. „Все още липсват конкретни стъпки за ограничаване на злоупотребите със системата на пенсиите за инвалидност", пише в доклада от Брюксел.
Заетост и социално включване са следващите предизвикателства пред българското правителство. Европа забелязва структурните проблеми на пазара на труда и отбелязва, че различията между регионите в страната и разминаването между търсенето и предлагането на пазара на труда от гледна точка на качества на трудовите ресурси са значителни. Препоръки има и по отношение на образованието и здравеопазването, за които се казва, че са с ниско качество, което оказва негативен ефект върху икономическия потенциал на България. Реформите в сектора на здравеопазването са възпрепятствани от липсата на административен капацитет, смятат експертите на ЕК.
Брюксел счита, че пречка пред растежа на икономиката е лошият бизнес климат, който може да се подобри чрез намаляване на административната тежест за бизнеса и възстановяване на нормалното кредитиране за малките и средните предприятия. В доклада пише още, че неотдавнашните промени в правилата за забавените плащания ще подобрят цялостната бизнес среда, за което ще спомогне и планираната реформа на процедурите при неплатежоспособност. Тя все още се отлага от правителството. Посочва се също, че на България й липсва напредък в реформата на съдебната система.
Забелязани успехи
Останалите направления, по които се очакват реформи, са работата с европейските фондове, обществените поръчки и извършването на реформа в енергетиката. Експертите на комисията отбелязват постижението на България по отношение на увеличаване на пазарния дял в световната търговия. За последните пет години това са успели да направят само още шест държави в Европейския съюз.

Какво препоръчва ЕК:
Устойчиви публични финанси
Пенсионна реформа
Реформи на пазара на труда и грижа за най-бедните
Реформи 6 образованието и здравеопазването
Подобряване на бизнес климата
Усвояване на европейските фондове и по-добро провеждане на обществени поръчки
Реформа в енергетиката.



Гергана Михайлова
КапиталDaily 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар