Животинските продукти като месо, сирене и яйчен жълтък предизвикват стомашни киселини,
свързани с опасното заболяване
Ограничаването на месото, млечните продукти и
придържането към изобилие от плодове и зеленчуци в храната може съществено да
намали риска от диабет, твърдят френски специалисти от Центъра за
епидемиологични изследвания и обществено здравеопазване в Париж, цитирани от
британския вестник "Дейли експрес".
Авторите на проучването, обхванало десетки хиляди
жени, са установили, че животинските продукти като месо, сирене и яйчен жълтък
предизвикват стомашни киселини, свързани с опасното заболяване.
За сметка на това повечето плодове, включително
масово смятаните за киселинни лимони и портокали, ефективно неутрализират
киселините, преди те да нанесат поражения върху метаболизма.
"Изобилието от животински протеини в храната
благоприятства крайния киселинен прием, докато повечето плодове и зеленчуци
образуват алкални прекурсори, които неутрализират киселинността. Противно на
широко разпространеното схващане, повечето плодове като праскови, ябълки,
круши, банани и дори лимони и портокали в действителност понижават хранителния
киселинен товар след преработването им", обяснява д-р Франсоаз
Клавел-Шаплон, ръководител на изследователския екип.
Киселинният товар или излишък на киселини, може да
предизвика усложнения в метаболитната система и да намали способността на
тялото да регулира инсулиновите нива и в крайна сметка да доведе до развитието
на диабет.
Учените са установили, че
за онези от тях, придържали се основно към киселинно хранене, вероятността от
развитието на диабет тип две е била най-голяма.
"Резултатите от проучването ни показват, че
набавяните чрез храната киселини играят специфична роля в развитието на диабет
тип две. Установихме за пръв път в мащабно изследване, че хранителният
киселинен товар е свързан със заболяването, независимо от други известни
рискови фактори за развитието на диабет", казва д-р Клавел-Шаплон.
Болните от диабет са изложени на 50% висок риск от
инфаркт и 25% по-висок риск от инсулт.
Ако хората имат умерена физическа активност – близо
150 минути упражнения седмично (бързо ходене или каране на колело), могат да
бъдат предотвратени около 295 000 нови случаи на диабет годишно.
Д-р Ричард Елиът твърди, че все още е рано да се
смята, че има реална връзка между киселините в храните и риска от развитие на
диабет. Според него на този етап е сигурно само едно: "за да избегнете
диабета, трябва да се опитате да поддържате здравословно тегло – с физическа
активност и диета, която да е богата на плодове и зеленчуци, но ниска на
мазнини, сол и захар“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар