Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Диета намалява риска от диабет с 50%



Животинските продукти като месо, сирене и яйчен жълтък предизвикват стомашни киселини, свързани с опасното заболяване




Ограничаването на месото, млечните продукти и придържането към изобилие от плодове и зеленчуци в храната може съществено да намали риска от диабет, твърдят френски специалисти от Центъра за епидемиологични изследвания и обществено здравеопазване в Париж, цитирани от британския вестник "Дейли експрес".
Авторите на проучването, обхванало десетки хиляди жени, са установили, че животинските продукти като месо, сирене и яйчен жълтък предизвикват стомашни киселини, свързани с опасното заболяване.
За сметка на това повечето плодове, включително масово смятаните за киселинни лимони и портокали, ефективно неутрализират киселините, преди те да нанесат поражения върху метаболизма.
"Изобилието от животински протеини в храната благоприятства крайния киселинен прием, докато повечето плодове и зеленчуци образуват алкални прекурсори, които неутрализират киселинността. Противно на широко разпространеното схващане, повечето плодове като праскови, ябълки, круши, банани и дори лимони и портокали в действителност понижават хранителния киселинен товар след преработването им", обяснява д-р Франсоаз Клавел-Шаплон, ръководител на изследователския екип.
Киселинният товар или излишък на киселини, може да предизвика усложнения в метаболитната система и да намали способността на тялото да регулира инсулиновите нива и в крайна сметка да доведе до развитието на диабет.
Учените са установили, че за онези от тях, придържали се основно към киселинно хранене, вероятността от развитието на диабет тип две е била най-голяма.
"Резултатите от проучването ни показват, че набавяните чрез храната киселини играят специфична роля в развитието на диабет тип две. Установихме за пръв път в мащабно изследване, че хранителният киселинен товар е свързан със заболяването, независимо от други известни рискови фактори за развитието на диабет", казва д-р Клавел-Шаплон.
Болните от диабет са изложени на 50% висок риск от инфаркт и 25% по-висок риск от инсулт.
Ако хората имат умерена физическа активност – близо 150 минути упражнения седмично (бързо ходене или каране на колело), могат да бъдат предотвратени около 295 000 нови случаи на диабет годишно.
Д-р Ричард Елиът твърди, че все още е рано да се смята, че има реална връзка между киселините в храните и риска от развитие на диабет. Според него на този етап е сигурно само едно: "за да избегнете диабета, трябва да се опитате да поддържате здравословно тегло – с физическа активност и диета, която да е богата на плодове и зеленчуци, но ниска на мазнини, сол и захар“.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар