Translate

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Иновативни технологии могат да повишат до 20% съдържанието на антиоксиданти в пивото



Пивото е най-консумираната напитка в света след водата и чая. В Европа се произвеждат над 100 вида бира и около 40 000 различни марки, всяка от които се отличава със специфичен вкус, аромат, пяна, цвят, бистрота. Това, което обединява цялата категория обаче е, че основните суровини за производство на пивото са малц,
хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки на бирата съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно, противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др. Степента на съхраняване на полезните вещества в крайния продукт зависи изключително много както от естествените качества на суровините, така и от технологиите, използвани в пивоварния процес.
Изискванията в пивопроизводството са изключително високи по цялата хранителна верига: от полето – до чашата на консуматора. Именно затова усилията на научните среди все повече са съсредочени върху изследвания за иновативни технологични решения, които в максимална степен да могат да извлекат и съхранят полезните свойства на съставките на бирата. 

През т. г. екип от Център по биология на храните, Университета по хранителни технологии в Пловдив и Института по криобиология и хранителни технологии съвместно реализира проект, целящ усъвършенстване на технологиите за производство на пиво. Основната задача на учените е повишаване количеството на полезните естествени антиоксиданти в готовия за консумация продукт, чрез минимални изменения в съществуващите технологии. 
Последният научен проект е фокусиран върху изследване характеристиките на пшеничен и ечемичен малц при процеса майшуване. При него свързаните в малца и немалцуваните в зърнените продукти вещества се втечняват под действието на натуралните ензими, съдържащи се в тях. Получава се пивна мъст, служеща за хранителна среда на дрождите, които провеждат последващата ферментация. Майшуването е сложен и ключов етап от пивопроизводството, от който до голяма степен зависи и качеството на готовия продукт.

Експериментите целят да оптимизират технологичния процес с цел най-пълното извличане и съхранение на полезните за консуматорите вещества. При проучването беше установено, че тяхното съдържание силно се повлиява от температурния режим на майшуването. Промените в абсолютните стойности на температурата, динамиката и продължителността на отделните етапи са от съществено значение.
Като краен резултат от изследването колективът е подбрал подходящ режим за майшуване на комбинирано ечемично-пшенично пиво. Препоръчаната технология позволява да се увеличи с около 20% съдържанието на антиоксиданти в пивната мъст и съответно в бирата, без да се използват никакви допълнителни добавки, консерванти, синтетични антиоксиданти и др. Важен допълнителен резултат от изследването е установеното оптимално съотношение между ечемичния и пшеничения малц. Полученото чрез усъвършенстваната технология пиво ще има повишено съдържание на антиоксиданти, и следователно ще оказва по-значително положително въздействие върху здравословния статус на консуматорите.

-------
Пивото е нискоалкохолна напитка, продукт на естествена алкохолна ферментация. Бирата се произвежда от малц, зърнени култури, хмел, пивни дрожди и  92% вода. Основен показател при избора на ечемик за малцуване и влагане в пивоварството е белтъчното съдържание на зърното и то трябва да е до 12,5% абсолютно съдържание на сухо вещество. Този избор е важен, за да се постигне оптимално екстрактно съдържание, което върху етикетите на бутилираното пиво се обозначава като градус Плато.
Поради специфичните естествени качества на суровините и технологията за производство на пиво, в крайния продукт не се добавят консерванти, стабилизатори, оцветители, изкуствени аромати и други подобни добавки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар