Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Рискът от диабет тип 2 се снижава с 35-40 % при ежедневно 30-минутно ходене пеша



Мащабна информационна кампания „Открито за диабета”, с организатори Българска асоциация диабет и Национална асоциация на децата с диабет в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България, бе реализирана едновременно в София, Варна и Пловдив, във връзка със Световния ден за борба с диабета, който ежегодно се отбелязва на 14 ноември.
По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Смъртните случаи от заболяването са 5,1 милиона годишно, или един на всеки 6 секунди Очакванията са до 2035 г. броят на диабетиците да достигне 592 млн. души. Броят на диабетно болните в Европа е 55 млн., от които около 38% не са диагностицирани.
У нас положението не е по-различно. В страната с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, а 150 000 все още не са диагностицирани.
По думите на Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата с диабет, ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. Тя подчерта, че държавата трябва да измисли, как да увеличи броя на тест лентите за диабетиците над 18 години, преди да покрие поддръжката на инсулинови помпи. Защото колкото и да се наложи държавата да плати за необходимите тест ленти за всички пациентите, все ще е по-малко от цената на поддръжката на инсулиновите помпи, поясни тя.
Движението като фактор в превенцията на заболяването е акцент в информационна кампания, чието послание е „Каква стъпка ще направиш днес?”.
„Искаме да накараме хората да се движат. Да слезеш една спирка по-рано, да изкачиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Те са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета”, подчерта д-р Стамен Банковски, генерален директор на Sanofi България.
Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее дълго и ползотворно, достатъчно е само да води здравословен начин на живот с определен хранителен режим и достатъчна физическа активност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар