Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Герберската щедрост за 1.4 млрд. - глупост или наглост?



При управлението на Борисов тези пари бяха взети от НЗОК, за да крепят бюджета, сега тежката артилерия Атанасова настоява да бъдат върнати


След няколко месеца в опозиция депутатът от ГЕРБ, бивш шеф на здравната комисия, а след това и здравен министър Десислава Атанасова прозря, че парите за здраве трябва да се харчат за здраве, а не за магистрали. И угрижено обяви, че между първо и второ
четене на бюджетните закони нейната партия, която национализира 1.4 млрд. лв. от здравни вноски, ще предложи те да бъдат върнати на касата.
Аргументът - наскоро в здравната комисия разбрали, че парите не били харчени, стояли си във фискалния резерв. Само че това не може да е новина за Десислава Атанасова. И тя, и Симеон Дянков са твърдели точно това при всяка атака на опозицията, че здравните вноски се отклоняват за покриване на други дефицити. Нещо повече, в никой момент Атанасова не се е противила на това решение като управляващ.
Истината е, че парите за здраве са само на хартия във фискалния резерв, а в действителност с тях през годината се плащат други разходи. Затова и сегашните управляващи няма да върнат парите на касата.
Но и те като Дянков и Атанасова ще твърдят до последно, че парите са във фискалния резерв. А финансовият министър Петър Чобанов се държи като добър ученик на предшественика си. Направи бюджет на здравното министерство с 20 млн. лв. по-малко, но пък с щедри обещания за вдигане на заплати в някои сектори, инвестиции в реформа в спешната помощ, подпомагане на болници, че дори и връщане на дейности от касата в МЗ. Естествено, всичко това ще се окаже силно недофинансирано, но да му мислят следващите. В бюджета на НЗОК са заложени 200 млн. лв. дефицит.
Здравният министър Таня Андреева твърди, че недостигът в системата може да се компенсира с по-ефективен контрол на харчовете. На това разчитаха и от ГЕРБ, когато приеха закон за бюджета на НЗОК с нулеви бюджети за последните два месеца. Но контролът се оказаха серия лимити - на направления, по клинични пътеки, по бюджети и т.н. Срещу тях от БСП и ДПС бурно възразяваха, докато бяха в опозиция. Отначало и Андреева гръмко твърдеше, че лимити в здравеопазването не може да има
Но преди няколко дни се разбра, че двете управляващи партии въвеждат още по-драстични лимити - по легла и специалности. Иначе казано, ако човек случайно попадне в болница, с която касата няма договор, понеже има лимит, ще трябва да си плати, дори да е най-редовният данъкоплатец и да се осигурява върху максималните 2400 лв.
Така било навсякъде по света, оправдава се Андреева. Само че по света за повечето заболявания не е голяма разликата дали човек ще се лекува в Смолян или в София, а у нас това може да бъде разлика на живот и смърт. Затова вероятно и тези идеи за лимитирано здравеопазване ще останат да висят само на сайта на здравното министерство след сериозен отпор на пациенти, лекари и болнични мениджъри, както се случи и с предишните на ГЕРБ.
Като са тръгнали хората на Бойко Борисов да преосмислят собствените си решения, могат да попитат БСП и къде са онези 108 млн. лв., останали в края на 2012 г. по сметките на НЗОК, които касата цяла година не може да получи. На питане на "Сега" финансовият министър Петър Чобанов само предположи, че вероятно също са влезли в общия бюджет. Доста несериозно звучи финансист №1 на България да предполага, вместо да знае къде са над 100 млн. лв. от бюджета му, при това в толкова
взривоопасна сфера като здравеопазването.
Не че БСП и ДПС правят нещо друго в здравеопазването, освен да обвиняват предишните управляващи за хаоса в системата. От юни досега парламентът не може да приеме на първо четене дори безобидни законодателни промени, с които българите ще могат да се лекуват в чужбина по силата на евродиректива. А това трябваше да стане до 25 октомври. Но пък за два дни БСП и ДПС успяха да внесат в парламента и да прекарат през комисия изключително спорен законопроект, който напълно променя управлението на здравната каса - управителят става директор и ще се избира с конкурс, а НЗОК ще се управлява от съвет на представителите, контролен съвет и управителен съвет. Квотите са разписани така, че държавата си запазва пълния контрол върху управлението на парите от здраве, макар че плаща най-малко осигуровки.
На критиките, че този законопроект трябва да мине задължително за обсъждане през социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както е по новия правилник на парламента, шефката на здравната комисия Нигяр Джафер само попита: "А при ГЕРБ колко законопроекта минаха през социалните партньори?" Странен въпрос от управление, което в опозиция се кълнеше, че няма да е като старото. Политиците, разбира се, са най-ларж, като са в опозиция. На ГЕРБ им е за първи път да са в опозиция, досега Борисов беше само управляващ - от див каратист стигна до премиер, а Десислава Атанасова - от юрисконсулт в русенската болница бе произведена в тежката артилерия на здравеопазването. В случая с милиарда, за който сега именно Атанасова се застъпва, отново възниква въпросът, неизменно съпътстващ ГЕРБ от появата им, та до днес- толкова ли са глупави, или са просто нагли? Като едното не изключва другото. Жалко, че абсурдът няма да стигне съвършенството. Липсва му Дянков, който сега можеше да бъде пламенен опозиционен оратор, мутирал от чичо Скрудж в Робин Худ.



Дина Христова
|В."Сега"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар