Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Смениха безкръвно аортна клапа на сърцето на трима пациенти в Сити Клиник




Модерната болница ще е едва вторият център у нас, в който неоперативно се имплантира аортна клапа на сърцето 

Трима пациенти в Сити Клиник получиха шанс да се върнат към нормален начин на живот след прилаганe на модерно неоперативно(ендоваскуларно) лечение на аортна клапа при тежки стенози на аортата. Така водещото лечебно заведение в областта на сърдечно-
съдовите заболявания става едва вторият център у нас, в който пациенти с висок риск от отворена сърдечна хирургия могат да получат жизненоважно лечение по безкръвен път.
Самата процедура за ендоваскуларна смяна на аортна клапа на сърцето (TAVI) представлява безкръвна интервенция, при която с минимално инвазивен достъп през артерията на бедрото, катетър достига до сърцето и се поставя клапната протеза.
Разрез е няколко милиметра и клапата се отвежда до сърцето през катетъра, където се разгъва и заема мястото на увредената клапа. Революционна е технологията на самата клапа, която е проектирана, така че да се достига с катетър прецизно до мястото на увреждането. Пациенти показани за такава интервенция са най-често пациенти на възраст над 75 години, с белодробна или бъбречна патология, пациенти със сърдечна недостатъчност или с доброкачествени онкологични заболявания.
Тази неоперативна интервенция има огромни предимства за пациентите. Снижава се значително риска в сраванение с прилаганата до момента у нас отворена сърдечна операция със спиране на сърцето и включване на машина, която замества сърцето и белия дроб. Безкръвната процедура е несравнимо по-щадяща и пациентите се връщат бързо към активен и нормален социален живот, практически е сведен до минимум риска от инфекция на раните, какъвто съществува при отворена хирургия и не се налага да бъде приемано противосъсирващо лекарство (антикоагулант) до края на живота на пациента, както се налага след сърдечна операция.
За да може да се извършва тази високоспециализарана и сложна процедура е необходимо в болницата да има подготвен екип от инвазивни кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози, които работят в екип за ендоваскуларното имплантиране на сърдечна клапа. У нас до момента са извършени само около 20 имплантации, като над 100 души всяка година са показани за такава интервенция и за съжаление нямат алтернатива за отворена кардиохирургична операция.
С тази програма за безкръвно (ендоваскуларно) имплантиране на аортна клапа на сърцето се разширяват възможностите за нехирургично лечение на сериозни сърдечни заболявания като клапните пороци и отваря нова врата пред развитието на все по-неоперативни техники.    

Няма коментари:

Публикуване на коментар