Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева: Управляващите са длъжни да намалят партийните субсидии



Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание. Това е
част от политическия цикъл, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите. Трябва да има повече почтеност в политическия живот", каза председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева в студиото на „Здравей, България" по Нова ТВ.
България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас. В предизборните кампании бяха чути обещания промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии.
От настоящите управляващи партии, ГЕРБ получават по 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и „Атака" – 3,1 милиона.
„В Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас. В Италия беше 4, сега е 2. Всъщност целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората. Гражданското общество трябва да настоява за почтеност в политиката. След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени", допълва Цонева.
„Предложението на „Атака" да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо. Трябва да се намери друг подход", завърши експертът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар