Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Д- р Илко Семерджиев-бивш здравен министър против застрахователен модел в здравеопазването




Кодексът по застраховането, по който работят застрахователните компании, е абсолютно негоден за здравно осигуряване. Това мнение изрази пред Дарик бившият здравен министър от времето на Иван Костов д-р Илко Семерджиев.
"Застрахователният модел, застрахователният бизнес се прави въз основа на риска, оценката на риска и съответно оценяване на това колко ще струват бъдещите щети от тези, които днес ти приемаш като свои клиенти. Докато здравното осигуряване е солидарен модел. Това са абсолютно различни вселени. Те не могат да бъдат смесвани механично", мотивира мнението си той. "Никоя страна в Европа не е приела американския застрахователен модел за своя система на здравеопазване. Аз не виждам как България би могла да го направи. А ако си позволи подобно нещо, това ще бъде абсолютна глупост", допълни още Семерджиев.
Бившият здравен министър призова настоящия кабинет да потърси отговорност от правителството на Борисов за това, че то е присвоило 1,4 милиарда лева от парите за здраве, с което е демотивирало хората да се осигуряват. Семерджиев обяви, че ако се тръгне към демонополизация на здравната каса, това трябва да стане с участието на много специалисти, не само на медици, но обяви, че не очаква това да се случи.

В."Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар