Translate

петък, 11 октомври 2013 г.

Лекари-специалисти настояват: Само лекари да могат да практикуват мануална медицина



На специална пресконференция, по повод Национална конференция с международно участие „Неспецифични болки в кръста и мануална медицина (11-13 октомври т. г.) доц. Величка Мълчанова, почетен председател на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания и д-р Мариета Караджова, невролог, специалист по мануална медицина и председател на дружеството, алармираха, че  повечето от сега практикуваните в различна форма и под различно наименование методики за мануална терапия са, както рискови за пациентите, така и със съмнителен лечебен ефект, независимо от широката реклама и търсене.
В САЩ и много страни от Европа се практикуват недоказани и опасни методи за мануална терапия от лечители хиропрактици, остеопати и др. У нас освен досега познатите „чакръкчии”, и „правачи”, особено в последните десет години се забелязва и агресивното навлизане на техники и похвати от Далечния Изток като Юмеихо, Сайонджи терапиите и особено популярната напоследък Боуен терапия, подчерта доц. Мълчанова.
Не само българските лекари, но и лекарите от целия ЕС са силно притеснени от това и се обявяват единодушно за постигане консенсус по отношение въвеждането на единни правила за работа в тази специфична област, основаващи се на ясни медицински доказателства, както и за практикуването на мануална медицина, но само и единствено от лекари.
Българските специалисти бяха категорични, че особена тревога будят и твърденията, че с повечето от тези похвати се овладява не само болката но и се лекуват сериозни заболявания – мозъчно-съдови, енодкринно-метаболитни, депресивни разстройства, заболявания в детската възраст, колики при кърмачета и други.
За овладяване на проблема, с общо решение на ЕС на медицинските специалисти (UEMS), е формирана мултидисциплинарна присъединяваща комисия, начело с д-р Херман Лохер, председател на ESSOMM (Европейското научно дружество по мануална медицина), чиято задача е за около две години да изработи стандартите на подспециалността „мануална медицина“, по отношение теоретичната постановка и правилата за използване на утвърдени техники, както и изискванията за обучението с критериите за получаване на сертификат за правоспособност на лекарите-специалисти.
Предвижда се само лекари с придобита основна специалност по неврология, ортопедия, физикална и рехабилитационна медицина, ревматология, неврохиургия и обща медицина да имат право да се обучават по мануална медицина. Програмата ще включва 300 учебни часа теоретична и практическа подготовка по единна система, утвърдена за цяла Европа. Задължително сертификатът ще се издава след теоретичен и практически изпит.
По време на конференцията ще обсъжда създаването на единни европейски стандарти за подспециалността „мануална медицина”, които занапред ще трябва да бъдат спазвани от всички лекари, преминали курс на обучение и искащи да практикуват поставянето на диагнози по метода на т.нар. мануална терапия.
Мануалната медицина лекува доброкачествените механични нарушения на ставите и гръбнака. Това се отнася за доказани с изследвания дископатии, лумбаго, радикулити, някои типове главоболие, дискови хернии,както и болки в шията, гърба и кръста.
-------
В Националния център за обществено здраве и анализи са регистрирани 136 лечители, като тяхната дейност се наблюдава от специалистите на центъра.
От тях 100 са лекари, завършили и курс по хомеопатия, а останалите са медсестри рехабилитатори и др.
У нас обаче „работят” не по-малко от 1300 самозванци-без завършено медицинско образование.
За да могат да практикуват те трябва да преминат между 200 и 300 часа по обща анатомия и санитарни грижи към някой от висшите медицинските университети в страната. Към момента обаче нито един от тях няма програма, по която да ги обучава, независимо че изискването е въведено още преди седем години с изменение в Закона за здравето, обясниха от Сдружението на природолечителите в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар