Translate

петък, 11 октомври 2013 г.

Провинилите се в собствената си държава лекари няма да имат право да работят в чужбина



решиха евродепутатите на първото четене на проектозакона за признаване на професионалната квалификация.
Лекари, медицински сестри, акушерки, фармацевти и др. медицински специалисти, на които са наложени някакви дисциплинарни наказания, или са осъдени в собствената си държава, няма да имат право да упражняват професията си в други страни членки на ЕС. Информацията за провиненията им, както и техният опит и квалификация, ще се записват в електронна карта. до три дни след налагането на съответното административно наказание е записано в документа.
По време на дебата в пленарна зала Бернадет Верньо от Франция припомни, че в ЕС има около 800 регулирани професии, като от 2007 г. седем от тях автоматично се признават във всички страни членки на ЕС благодарение на директивата за професионалните квалификации. Това са професиите лекар, стоматолог, фармацевт, медицинска сестра, акушер, ветеринарен лекар и архитект.
„Опростяването на системата ще помогне на близо 50% от младите европейци, които съгласно неотдавнашно проучване заявяват, че искат да работят в чужбина. Освен това, то е от съществено значение за стимулиране на икономическия растеж, за повече гъвкавост на пазара на труда и за преодоляване на недостига на работна ръка”, подчерта Верньо. Различни оценки показват, че ще бъдат необходими около 16 млн. души за попълване на тези работни места в ЕС до 2020 г. Сегашната система за признаване на квалификацията обаче не е съвършена и допуска специалисти с отнети за практикуване права да избягат от закона в собствената си държава, като започнат работа в чужбина.
След като новата европейска директива бе приета с почти пълно единодушие от евродепутатите, предстои тя да бъде ратифицирана и от Съвета на Европа. Правилата трябва да влязат в сила от 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар