Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Държавни и общински организации дължат най-много за парно



Общински и държавни учреждения са най-големите институционални длъжници на общинската "Топлофикация - София". Сред най-задлъжнелите са общежитията на СУ "Св. Климент Охридски", както и Военномедицинската академия, Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" и градският транспорт (виж списък в карето).
Деветте организации с най-големи дългове трябва да платят общо около 7 млн. лв. Това показва справка за "Капитал Daily" на столичната компания. Заради натрупани неплатени сметки на домакинства и небитови абонати топлофикацията трудно се разплаща с държавната "Булгаргаз", която доставя гориво.
На изплащане
"Топлофикация - София" търси общо около 200 млн. лв. за неплатени услуги от абонатите си. От 2010 до 2012 г. споразуменията за разсрочено плащане на текущи задължения, с които се избягва съдебна процедура, нарастват от 1861 на 3770. Документите съдържат погасителен план за дължимите вноски. Отделно са подписани и повече от 300 споразумения за поетапно изплащане на стари и текущи сметки с клиенти, които не могат да си позволят едновременното покриване и на двата типа дългове.
С големите длъжници, които са юридически лица, също са постигнати такива споразумения за разсрочено плащане на натрупаните задължения, обясниха от дружеството. Търговските отношения и подписаните споразумения не позволяват да бъдат разкрити конкретните задължения за парно и топла вода на отделните организации и фирми.
Миналата година след съдебни решения дружеството е събрало 19.2 млн. лв. дългове, а тази година - над 16 млн. От топлофикацията отчитат, че заради телефонния център, който подсеща закъснелите клиенти, и посещенията на екипи на място са събрани още 10 млн. лева.
Повече лоялни, но и нелоялни клиенти
За да стимулира плащанията, топлофикацията въведе програми за лоялни клиенти и бонусни програми, при които редовни платци получават отстъпка до 50% от месечната си сметка. Около 20 000 редовни клиенти ще се възползват от този бонус. Компанията обслужва общо 436 хил. абонати
Близо 74 на сто от клиентите на топлофикацията в София нямат или имат до 6 неплатени сметки. Заради бонусните програми е отчетен ръст от 12% на лоялните клиенти. В същото време обаче 30 740 домакинства (7.6% от битовите клиенти) са със задължения от над 3 години. Те са основното бреме за дружеството. За сравнение, през 2012 г. абонатите с три- и повече годишни дългове са 29 921 и дължат 98.8 млн. лева на топлофикацията. Това са 52% от вземанията на компанията, показва бизнес планът на дружеството от ноември 2012 г.
Текущите и нетекущите задълженията на "Топлофикация - София" към доставчици са нараснали с 5.6% до 586 млн. лв. през първото шестмесечие, обясни наскоро в парламента изпълнителният директор Стоян Цветанов. Най-големи са задълженията към "Булгаргаз", но по думите на Цветанов топлофикацията търси 45 млн. лева от НЕК, заради които задлъжнялостта на дружеството не е намаляла, а е нараснала.

Най-големите институционални длъжници

СУ "Св. Климент Охридски" – поделение "Социално-битово обслужване"
Военномедицинска академия
МГУ "Св. Иван Рилски"
Спортен клуб "Левски"
"Академика 2011"
"5-а МБАЛ – София" ЕАД
"Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт"
Ученическа спортна школа
Общи задължения: около 7 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар