Кебапчетата
и кюфтетата ще могат да съдържат консерванти и постни добавки
Забраняват слагането на соя
в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще
съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще
съдържат само обезкостени мръвки с до 1% сол. Върху етикетите им ще трябва да бъде
упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да
се сготви. Това предвижда еврорегламент за мляното месо, който влиза в сила от
1 януари 2014 г.,
съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България.
Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са
наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и
за опаковките с кайма. Върху етикетите им трябва да има информация и за
съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Ако някоя
държава от ЕС иска да разреши производителите й да предлагат по-мазен продукт,
трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията
се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, уточни д-р
Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Така в
суровите кебапчета и кюфтета ще може да се съдържат всякакви допълнителни
добавки, които обаче трябва да бъдат упоменати върху етикетите. В момента
производителите слагат в каймата и продуктите, произведени от нея, различни
добавки, като се почне от лук и подправки и се стигне до соя и витамин С.
Юлияна Узаничева
"В. Стандарт"
Няма коментари:
Публикуване на коментар