Translate

петък, 18 октомври 2013 г.

Псориазисът не е заразно заболяване



Около 150 000 българи страдат от псориазис

У нас няма регистър за нито едно заболяване включително и за псориазиса, който е признат за социално-значимо заболяване. През 1984 год. в страната ни страдащите от това заболяване  са били 18 хиляди.
Смята се, че сега те са не по-малко от 150 000 души. Част от тях обаче не са диагностицирани. А половината от диагностицираните пък не се лекуват. Характеризира се със зачервени петна, които се покриват с люспи. Те са с различни размери-от локализирани плаки, появяващи се само на ограничени места най-вече по крайниците, до
обхващане на по-големи площи, и дори цялото тяло (еритродермии).
Дерматолози и пациенти с това заболяване са категорични, че изграждането на национален регистър на болните от псориазис у нас трябва да се превърне в национална задача. Те настояват и за увеличаване цената на клиничната пътека, по която се приемат за лечение пациенти с кожното заболяване псориазис, тъй като стойността и от 500 лева за 10-дневен престой в болница е крайно недостатъчна.
По думите на проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество псориазисът не е заразен, не може да се „хване” или”предаде”. Той е възпалително заболяване, свързано с имунната система и засяга всички системи в човешкия организъм като води до усложнения, като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит, метаболитен синдром, болест на Крон и депресия.
Заболяването  може да се появи във всяка възраст, но в повечето случаи се проявява за първи път между 11 и 40 години, но най-често между 20-35 години. Засяга еднакво и двата пола. Псориазисът е особено активен през пубертета. Около 20 хил. деца под 10 год. възраст годишно се диагностицират с това заболяване.
Според световните проучвания психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на пациентите с онкологични и със сърдечносъдови заболявания. А и качеството им на живот е значително по-лошо от тяхното.
С други думи псориазисът е сериозно страдание с тежки психологически, лични и социални последици.
По случай световния ден на псориазиса-29.10. в клиника Борола ще се проведат безплатни прегледи на пациенти с псориазис или със съмнения за това заболяване от доц. Кирил  Праматаров, специалист дерматолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар