Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Псориазисът не е заразен




Псориазисът е генетично кожно заболяване, свързано с имунната система, която кара клетките да се делят твърде бързо. Нормалната кожна клетка узрява и се отделя от
повърхността на тялото за 28-30 дни.Кожната клетка поразена от псориазис, съзрява и се придвижва към повърхността за 3-4 дни, но вместо да паднат и да бъдат подменени кожните клетки се натрупват и образуват лезии. Кожата
става много зачервена, заради повишения кръвен поток. Псориазисът не е заразно заболяване и не може да се "хване" или "предаде".

В България  страдащите от него са близо 90 хиляди. В световен мащаб хората с псориазис са около 2-3%  от общото население или - 125 милиона души.Заболяването се проявява еднакво при двата пола и  при всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта  може да се появи във всяка възраст.  Всяка година около 20 000 деца по света под 10 години се диагностицират с псориазис.
Приблизително 10-30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Той е подобен на ревматоидния артрит. При него ставите и меките тъкани около тях се възпаляват и схващат. Псориатичният артрит може да засегне пръстите на ръцете, краката, врата, кръста, коленете и глезените.В някои тежки случаи може да причини и необратими поражения на ставите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар