Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Д-р Димитър Петров: Бюджетът е подигравка с българските пациенти и граждани



Бюджетът, който ние получихме, който очевидно е приеман в Министерството на финансите, е подигравка с българските пациенти и граждани. Проблемът е, че бюджетът
на касата отново е направен с излишък от 104 милиона лева, т.е. събраните пари няма да се изразходват за здравни услуги и то при тотален дефицит на недостиг на средства. Имам чувството, честно казано, че бившия министър Дянков вече се е клонирал в Министерството на финансите и там… оттам постоянно ще правят подобни бюджети. Той правеше тези трикове.
Всички знаем, че чрез бюджета се провежда политика, това е върхов инструмент за политика. Това не е инструмент на политик, който дава някакви приоритети, това са някакви счетоводни трикове на прехвърляне на едни пари в други. И аз неслучайно казах, че това е бюджет, който е правен от някакъв кабинетен плъх, който не разбира, че зад цифрите стоят определени хора, действия, услуги и т.н., и какво би станало, ако тях ги няма или се прехвърлят в друга част. Сега, на нас ни е ясно, че с този излишък на касата финансовият министър иска да балансира дефицит в републиканския бюджет, който там очевидно ще отива по някакви регионални програми, където ще се раздават пари, най-вероятно там по определени общини и т.н., но бюджетът за здравноосигурителни плащания реално е намален с 16 милиона лева, в сравнение с тази година, а с изпълнението за тази година, т.е. вие знаете, че касата има недостиг за тази година от 140-150 милиона лева, това става около 150-160 милиона лева по-малко, при това...  дефицитът основно е хвърлен в болничната помощ най-вече.
Друго, което нас ни притеснява, е, че не е ясно как ще завърши тази година, вече има едно решение на надзора на касата, според което тя ще плаща 80 на сто от изработената дейност. Аз не знам такъв прецедент, някой да реши, при положение, че има договорни отношения с болниците, да реши в един момент да им плаща 80 на сто. Най-вероятно ние, ако до 2-3 седмици не се реши проблемът, а проблемът трябва да бъде единствено актуализация на бюджета, защото, ако някой мисли да прехвърля тия средства за следващата година, това още повече ще влоши нещата, най-вероятно или ще излязат лекарите на ефективен протест, или ще решим официално да се вкара доплащане от 20 процента в болниците, защото те вече ще фалират.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар