Translate

сряда, 30 октомври 2013 г.

Туропараторите против либерализиране на режима за пушене



Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е против предложенията за отмяна на режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за
хранене и развлечение, влязъл в сила от 1 юни 2012 г. Според председателя на браншовата организация Байко Байков българският туризъм се нуждае от пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места, в това число хотели, ресторанти и нощни заведения. Голяма част от чуждите туристи, които посещават България, категорично не възприемат идеята в заведенията за хранене и развлечения да се пуши, посочи Байков.
Европейските туристи имат желание да почиват в чиста среда и това е тенденцията в развитието на международните туристически потоци. Според Байков изявленията на хотелиери и ресторантьори, че въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене е причина за спад в оборотите, са необосновани и не отговарят на истината. Той цитира данни, според които се наблюдава ръст от около 6% на туристическите посещения у нас през миналия зимен сезон в условията на сега действащата нормативна уредба. Всички наши съседи - Турция, Гърция и дори Македония, въведоха тази забрана и тя не повлия на потока от туристи към тези дестинации, коментира Байко Байков.
Позицията на АБТТА е в пълен унисон с тази на европейската асоциация за пълна забрана на цигарения дим. Асоциацията провежда във Велико Търново тринадесетата си годишна среща. Тридневният форум протича под мотото „Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие".

Няма коментари:

Публикуване на коментар