Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Рош България отбеляза Световния ден за борба с артрита-подпомогна проект за рехабилитация на децата с това заболяване



Компанията подкрепя най-малките, като спонсорира проект на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит за водна рехабилитация и арт-терапия

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Рош България отбелязаха Световния ден за борба с артрита през октомври, като компанията подпомага проект за рехабилитация на децата с това заболяване. Като част от нея малките пациенти ще могат да посещават заниманията по водна рехабилитация и арт-терапия два пъти
седмично в продължение на месец. Всяка година 1 на 1000 деца развива някаква форма от ревматоиден артрит. В същото време 1 на 10000 деца се сблъскват с тежката форма на това заболяване. Tипичните симптоми на ревматоиден артрит при деца са: накуцване; скованост при събуждане; затруднение при използването на ръка или крак; липса на енергия; подуване на ставите; дребни затруднения с двигателната система. С времето ревматоидният артрит води до деформация и изместване на ставите.
Водната рехабилитация е част от комплексното лечение на деца с ревматични и други заболявания. Тя помага на пациентите да изпитват по-малко болка, да се чувстват по-силни и енергични, влияе върху укрепването на ставите и мускулите на децата. Заниманията ще се извършват под ръководството на специалисти кинезитерапевти в специализиран басейн, отговарящ на нуждите за водна рехабилитация.
Децата, които ще посещават групите по водна рехабилитация са пациенти на клиниката по ревматология в Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски Болести в София. Те са в ремисия и състоянието им е консултирано с лекуващите ги ревматолози.
Счита се, че арт-терапията също много помага при ставните заболявания, защото спомага за упражняване на фини движения на ръцете, докато детето твори. Освен това процесът на общуване по време на заниманията развива възможностите на децата да се справят по-добре със симптомите на заболяването и да комуникират с други деца със същото състояние.
Една от формите на тази болест при децата е системен ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА), който протича като хроничен артрит като се съпровожда от пристъпи на висока температура, кожен обрив, анемия, уголемяване на черния дроб и/или далака и възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове. Най-често заболяването започва между 18-месечна и 2-годишна възраст, въпреки че се наблюдава и в по-зряла възраст. Този вид артрит протича по различни начини, като при най-тежките случаи до две трети от пациентите са с хроничен или постоянен артрит и почти половината от тях се инвалидизират. Тази разновидност на артрита има най-лоша дългосрочна прогноза от всички видове артрити при децата, като общата смъртност се изчислява между 2 и 4%. Настоящото лечение се състои от високи дози кортикостероиди за контрол на системните симптоми. Те обаче не подобряват дългосрочната прогноза и употребата им се свързва с тежки нежелани ефекти. Едва от 2012 година на разположение на педиатрите-ревматолози е биологично лекарство, което е много по-ефективно при децата

-------------
Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга малките стави на ръцете и краката-вътрешната им повърхност. Причинявайки болезнено подуване може да доведе и до разрушаване на костите и деформация на ставите.
Ревматоидният артрит като автоимунно заболяване възниква, когато имунната система погрешно атакува тъканите на собственото си тяло и освен че създава ставни проблеми, може да засегне и целия организъм, причинявайки треска и умора.
Заболяването се среща много по-често при жените отколкото при мъжете във възрастовата граница 40 и 60 години. Нерядко ревматоидният артрит протича със системни прояви, т.е. засяга вътрешните органи (съдове, очи, бели дробове, сърце, периферна нервна система). Някои фактори като инфекции (бактериални или вирусни, без да е известен точният причинител), стрес, генетична предразположеност благоприятстват за отключване на заболяването.
Симптомите, които трябва да изострят вниманието на пациентите, са симетрична болка и оток с продължителност най-малко три месеца в китките, ставите на пръстите на ръцете, стъпалата, колената, глезените.
Засега лечението се фокусира върху контролиране на симптомите и предотвратяване на ставните увреждания. Пациентите с ревматоиден артрит трябва да се пазят и от инфекции, които могат да провокират или изострят заболяването, както и да не прилагат „живи" ваксини.
Лечението на заболяването трябва да започне рано, преди да са се появили деструкции и деформации на ставите, както и функционални нарушения на опорно-двигателния апарат.
Това предполага ранна диагноза от специалист ревматолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар