Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Оперираха успешно и безвъзмездно съпругата на дядо Стоян в Токуда



Надежда получи възможността да вижда отново след като Отделението по Офталмология на японската болница се притече на помощ 

68-годишната съпруга на дядо Стоян, който продаваше гевреци, за да помогне на незрящата си жена, бе оперирана напълно безплатно в Токуда Болница София и в момента се възстановява успешно. Седмица след операцията на катаракта, жената вижда значително по-добре за първи път от две години насам.
„Дядо-Стояновата Надежда”, както стана известна от репортажите на Нова телевизия, се нуждае от операция на катаракта (старческо перде) като много други пациенти на нейната възраст. За съжаление, възрастната жена няма възможност да се оперира, защото не разполага с необходимите средства и от близо две години не вижда почти нищо. За да събере пари за лечението, нейният съпруг Стоян е принуден да продава гевреци на улицата. Тежкото състояние на Надежда се допълва от съпътстващи заболявания – захарен диабет и вследствие на него - диабетна ретинопатия. Необходима е бърза хирургична намеса за отстраняване на пердето.
След излъчения репортаж за случая, Токуда Болница София откликна на призива за помощ. 
Д-р Алек Топов, началник на Отделението по Офталмология, извърши напълно безплатно операцията на катаракта, включително вътреочната леща.
„За нас беше радост да помогнем. Това е усложнена форма на напреднала катаракта, която оперирахме с фако-емулсификация по световния стандарт. Пердето на Надежда беше изключително твърдо, но операцията мина добре. Възстановяването върви нормално, Надежда започва да вижда по-добре и това ще продължи с всеки изминал ден. Предстои и операция и на другото око, след която зрението и ще се подобри напълно.” - разказа д-р Топов.
Радостната Надежда изказа многократно благодарността си за спонтанната помощ на Токуда Болница и многото отзовали се хора, които помогнаха със средства за семейството в нужда, като пожела на всички здраве и щастие.
„Много съм благодарна на д-р Топов и болница Токуда, че ми върнаха зрението. За първи път успях да видя моя внук, който е почти на две годинки. Цял живот ще бъда благодарна и на всички хора, които помогнаха и направиха толкова много за мен.” - обясни през сълзи Надежда.   
Старческото перде е често срещано заболяване на очите при възрастни хора. В модерната операционна зала в Офталмологията на Токуда се извършват стотици операции на катаракта годишно. Сигурността е много голяма, гарантирана от съвременното оборудване и високия професионализъм на д-р Алек Топов и неговия екип

Няма коментари:

Публикуване на коментар