Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Доц. Бинка Попова с приза „Лекар на годината"



 Тазгодишният носител на най-високия почетен знак на БЛС, който ежегодно се връчва на официалната церемония по случай Деня на българския лекар, е доц. Бинка Попова, която работи в Клиниката по ортопедия и травматология към УБ "Царица Йоанна".Тя е отличена заради приноса и в развитието на медицината у нас.
Доц. Попова е известен ортопед. Специализирала е микросъдова хирургия в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада,  Унгария, Южна Корея. Тя е член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката,  на  Международната и Европеййската федерация на дружествата по хирургия на ръката.
През 1987 г. за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, с микросъдов шев, който по своята сложност и точност се равнява на изрязването на образи в оризово зърно.
Досега е направила около 300 реплантации, както и редица оперативни интервенции в областта на реконструктивната микрохирургия.
Със „ЗЛАТЕН почетен знак  НА БЛС”  за  „Цялостна дейност и изключителен принос в развитието на българската медицина” бе отличен проф. д-р Ставри Тошков
Наградата за "Достойно отстояване на интересите на съсловието" бе присъдена на д-р Десислава Кателиева - председател на асоциацията на работещите в спешната помощ - за активност при приемане закона за инкриминиране на престъпленията срещу лекари.
За "Особени заслуги за издигане на престижа на лекарската професия" бе награден д-р Георги Николов от Плевен.
Отличието  „За  медицина, наука и най-успешно развиваща се болница”, получи Специализирана болница  по хематология, София, а   „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА” -д-р Димитър Димитров, Изп. Директор на МБАЛ „Света Анна” - София

Няма коментари:

Публикуване на коментар