Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Европейската помощ за бежанците вече е факт, потвърди Георгиева



"Европейската помощ е вече факт. Техническата помощ е вече в действие. Финансовата помощ по принцип е потвърдена. Материалната помощ по механизма на Гражданската
защита е на път към България.", увери еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева в предаването "Неделя 150".
„Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните-членки е пратила своя принос – легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни, да получат веднага най-необходимото", каза още Георгиева.
Тя не се ангажира с точна сума за финансовата помощ, но със сигурност тя ще бъде значителна.
Георгиева заяви, че сирийската криза няма да свърши скоро. Това значи да се готвим не да приемем бежанците за месец-два, а да им помогнем да живеят и да се издържат по възможност сами в страната ни.
„Една от най-големите лъжи е, че имаме най-много бежанци в България. Да казваме на нашите хора - ние сме най-бедни, ама на нас ни ги натресоха, е да създаваме настроения. В нашата страна живеем заедно от векове християни и мюсюлмани. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама-трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", завърши Кристалина Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар