Translate

петък, 11 октомври 2013 г.

Противогрипната вакснация е най-ефикасната защита от грип



 Пикът на грипната вълна се очаква в края на януари или началото на февруари, прогнозират здравни експерти.
Два от грипните щамове (California (H1N1) или т.нар. свински грип и Victoria (H3N2)) които ще върлуват тази зима, са ни добре познати, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Третият -Massachusetts е тип B „Масачузетс" също като Victoria.
Според него не се очакват сериозни усложнения извън обичайните пневмонии, трахеити и бронхити при възрастните и отити при децата. По-вероятно е грипът да засегне повече по-малките деца и младежите, които нямат имунитет. Това означава, че грипа не може да предизвика пандемия, но със сигурност ще зарази между 350 000 и милион българи.
Най-сигурният и ефективен начин да се предпазим от грипа е и си остава имунизацията. Според специалистите следващите два месеца са подходящи за имунизация срещу опасното заболяване. Те напомниха, че ваксините трябва да бъдат поставяни само от лекар.
За съжаление у нас едва 3-4% от хората си поставят ежегодно противогрипни ваксини. По този показател страната ни отново се нарежда на едно от последните места сред европейските държави.
По думите на националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова дори се наблюдава тенденция за намаляване на обхвата на противогрипните имунизации като една от главните причини за това е ниската информираност на населението.
Именно поради слабата информираност от Националната пациентска организация започват кампания за превенция „Ваксинирай се! Време е!”. Председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че са подготвени информационни брошури, които ще се разпространяват в лечебните заведения в страната, а видеоклип ще се върти по телевизиите и в социалните мрежи.
От НПО планират и провеждането на анкета сред джипитата от шест областни града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора) с цел проучване на какво се дължи обхватът на имунизациите срещу грип в България, както и обучение на пациентски лидери по темата за ваксинопрофилактиката на грипните заболявания..
Специалистите бяха единодушни, че трудно може да се предскаже кога ще настъпи грипната епидемия, но че грипният вирус може да доведе до сериозни усложнения, особено при децата под 12 години, възрастните хора над 60 г. и пациентите, които страдат от различни хронични заболявания като астма, ХОББ, диабет, сърдечносъдови заболявания и увреден имунитет и затова те е желателно в предстоящите два месеца да се ваксинират.
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести припомни, че през миналата година около 85% от случаите на грип у нас са се оказали от щама В и напомни, че този тип грипен вирус не се поддава на лечение с Ремантадин, затова ако отново се появи, специалистите трябва да използват другите налични медикаменти.
До момента средно за страната на 10 хиляди души се падат 53-ма с остри респираторни инфекции, което все още не е предпоставка за тревога за грипна епидемия.
На горещия телефон 070010515 всеки може да получи информация къде е най-близкият кабинет, в който може да се ваксинира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар