Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

У нас всяка трета двойка с репродуктивни проблеми чака 5 или повече години, за да се сдобие с дете



Близо 54% от анкетираните имат репродуктивни проблеми в момента, като мъжкият и женският фактор са почти изравнени. Това сочат резултатите от социологическо
проучване, проведено в периода 13.08 – 02.09.2013 г.,сред 1070 души имащи или имали репродуктивни проблеми в миналото, от Фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“. Всяка трета двойка с репродуктивни проблеми у нас чака по 5 или повече години, за да се сдобие с дете. 23,7% от анкетираните са чакали между 1 и 5 години. Данните показват, че най-често двойките откриват проблема във възрастта 28-29 години, докато през 1990 г. тя е била 20-21 г..
30,4% от хората, попълнили уеб-базирана анкетна карта, публикувана на интернет страницата на сдружението и във фейсбук страницата на Фондация посочват, че са имали проблем в миналото. От момента на установяването му до раждането на дете са минали средно 5 години. При 58,5% от тях това се случва след инвитро/икси процедура. 57,8% от семейства са финансирали инвитро процедурите сами, без помощта на Фонда за асистирана репродукция (ФАР).
Над 90% от анкетираните, които в момента имат репродуктивен проблем, знаят за Фонда за асистирана репродукция и биха се възползвали от него. Около 14% заявяват, че фондът не поема медикаментите за лечение на стерилитет.
Резултатите от проучването показват още, че от ФАР не са се възползвали висшистите, най-младите и най-възрастните семейства.
Близо 43% от анкетираните посочват, че ако в най-близката до тях болница има специализиран кабинет, това ще спести време за решаване на проблема. „Поради тази причина ще настояваме да се възстановят кабинетите по стерилитет, които работеха. в 28-те окръжни болници в страната, но бяха закрити през 90-те години”, поясни Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”.
Според данни от предишно проучване от април над 145 000 семейства имат репродуктивни проблеми, а между 360 и 500 хил. души не знаят дали имат репродуктивен проблем, а при наличието му не са наясно към кого да се обърнат. 30 000 от жените, които не могат да забременеят обаче са разчитали на самолечение, включително и с билки, а 4% от запитаните са посочили като причина за репродуктивните си трудности психологически причини.
------
От 2009 г. до края на септември 2013 г. от ФАР са отпуснати пари за 3891 двойки. Отказ са получили 62 семейства, а документите на 369 жени предстоят да бъдат разгледани.



Няма коментари:

Публикуване на коментар