Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Едва 4% от българките използват контрацептиви

Абортите у нас са почти толкова, колкото са и новородените деца годишно.
Същевременно почти всеки втори аборт у нас е на ученичка т. е. от около 45 хиляди прекъснатите бременности 41% са на момичета между 15 и 19-годишна възраст, съобщи д-р Николай Генов от Университетската болница за активно лечение по ендокринология. Броят на абортите обаче със сигурност е и значително по-голям, тъй като има частни клиники, които не отчитат статистика за тях. Абортът по желание е най-разпространен сред жените от 25 до 34 години, по причина кариерно израстване, без те да си дават сметка за рисковете като перфорация на матката, бъдещи репродуктивни проблеми, бъдещи спонтанни аборти, възпалителни усложнения, психологическо разстройство и др. Престъргване лигавицата на матката така например води до сериозни усложнения като сраствания в кухината на матката, водещи до невъзможно забременяване поради липса на лигавица и почва, в която да се посее и развие ембриона.При не добро остъргване на матката пък е налице рискът от възпаление, което може да обхване органите в малкия таз и да доведе до перитонит включително. Ето защо на направилите аборт се прави задължителен преглед до десетина  дни като през това време те не бива да имат полов контакт, да посещават басейни, топли вани и джакузита.
Въпреки тези рискове обаче едва 4% от българките използват средства за избягване на нежелана бременност. Средствата за контрацепция не са широко използвани, особено хормоналните контрацептиви, поради митовете за страничните им действия. Най-често използвания метод е прекъсване на половия акт. Но той е твърде ненадежден, тъй като още в първата порция еякулат се съдържат 75% сперматозоиди.Календарният метод е пък неприложим при жени с нередовен месечен цикъл.Спиралите се оказват подходящи, но само за раждали жени. Кондомте също са ненадежден на 100% метод за предпазване от инфекции най-често. Най-актуална е хормоналната контрацепция. В 24хормонални и 4 "кухи" плацебо таблетки се съдържа естрадиол-естрогенна съставка идентична с нормалния женски 17 бета естрадиол, а също така и гестатен.Така приемащата тези таблетки не се обърква дали е пила или не хапчето си. Освен, че предпазват от бременност тези таблетки се предписват и при обилен, болезнен мензис, дисменорея, поликистозни яйчници и т.н.
Хормоналният вагинален пръстен е друг иновативен метод, заместващ месечните хапчета. Той се поставя във влагалището,  излъчва три седмици хормони, които не натоварват черния дроб, тъй като не минават през храносмилателната система  и жената се освобождава от ежедневната мисъл-изпих ли таблетката или не...
Проблеми като напълняване и допълнително окосмяване останали в миналото с въвеждането на нови медикаменти, близки по състав до естествения естроген. Те се дават и при медицински проблеми като поликистоза на яйчниците, пременструален синдром и др.
Страната ни е на едно от първите места в Европа по прекъснати бременности при момичета между 16 и 20 г..Само през първото шестмесечие на тази година са извършени 13 883 аборта, от които 7919 по желание. Спонтанните са 4693, а по медицински причини -1271. Пловдив пък е градът с най-много спонтанни аборти на глава от населението. Пазарджик, Пловдив и Сливен са първенци по прекъснати бременности при малолетни момичета. Около 7000 жени под 18 г. са родили миналата година, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи.
Данните от Националната стратегия за демографско развитие до 2030 г. бяха представени на среща по проекта "Сила за живот". Затова и една от основните цели на Националната здравна стратегия 2014-2020 година е да повиши сексуалното възпитание на подрастващите и да намали прекъсванията на бременността.




Няма коментари:

Публикуване на коментар