Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

От 22 до 28 октомври в Габрово е четвърто издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”.



Сериозна филмова селекция с внимание към всяка възрастова аудитория, съпътстващи събития с подчертан акцент върху литературата, гости от страната и Европа,
специалисти в областта на седмото изкуство – така накратко може да се опише предстоящото от 22 до 28 октомври в Габрово е четвърто издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”.
Ще бъдат показани 23 филма от 17 държави на 4 континента; 15 премиерни за страната или показвани само в рамките на други фестивали кинопродукции; 4 литературни вечери и много усмивки и енергиен заряд  - извън всички мерни единици…
Тричленно жури в състав: Божидар Манов – председател, Камен Балкански и Алек Попов, е натоварено с тежката задача да определи носителя на приза „Най-смешен” филм на Габрово измежду 9-те заглавия, включени в конкурсната програма.
Целта обаче не е да се отличи филмът, провокирал неспирен смях сред публиката, а най-стойностната комедия по отношение на режисура, сценарий, операторско майсторство, актьорска игра и т.н. (журито си знае работата).
Публиката ще е не само наблюдател, а и пряк участник в разпределянето на наградите. С анкетни карти или в сайта на фестивала зрителите ще изберат своя филм-фаворит, а един от всички гласували ще получи подарък – книга. Подаръкът не е избран случайно, Габрово е люлка на новобългарското образование, а габровци не само през Възраждането, а и в днешно време са хора будни, любознателни и четящи.
На любовта към литературата са посветени и съпътстващите филмовата програма събития. Музей „Дом на хумора и сатирата” ще посвети своя традиционен весел четвъртък на Ярослав Хашек и приключенията на добрия войник Швейк. Лекция по темата ще изнесе Лиза Боева, а избрани текстове на чешкия автор ще чете актьорът Ицко Финци. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово ще е домакин на три литературни вечери,  в които ще гостуват писателите: Михаил Вешим, Алек Попов и Бесник Мустафай от Албания. Книжен базар, разположен във фоайето на „Възраждане”,  ще даде възможност на зрителите да си тръгнат с приятни преживявания от гледания филм и с интересно четиво.
Събитието е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019.

Няма коментари:

Публикуване на коментар