Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем



Това съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все  повече. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества, допълни тя. Проф. Миланова уточни, че
точна статистика на психичноболните в страната няма. А електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари.
За психично болните е необходима цялостна грижа и то през целия им живот.
Психиатрите са единодушни, че вече целта не е да се осигури стационарното лечение на пациентите, които са хроници, а цялостни грижи за тях чрез създаване на хосписи, болници за долекуване, защитени жилища, дори форми на трудова заетост, които да облекчат семействата на хората с проблеми. Грижата за тези пациентите трябва да бъде ангажимент на цялото общество, а не само на лекарите и близките им, са категорични те.
По думите на проф. Миланова не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията, тъй като голяма част от пациентите са неосигурени, а повечето се нуждаят от дълъг престой в болницата и няма как НЗОК да диференцира всяка група и да създаде клиничните пътеки за нея.
Лекарите алармираха, че често хора с психични разстройства правят и опити за самоубийство. Тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на Националния център за обществено здравеопазване и анализи (НЦОЗА) 12 на 100 000 българи слагат край на живота си годишно, а 3000 опитват неуспешно - най-често чрез отравяне с лекарства. На второ място е
обесването. Най-много самоубийства стават през юли и август. У нас най-емблематичното място за самоубийство е Аспаруховият мост във Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар