Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Резолюция на пациентските организации от 11-13 октомври 2013 г.



Участниците в Третия Национален конгрес на пациентските организации, проведен в периода 11-13 октомври, 2013 г., дискутираха ролята на пациентите в провеждането на здравната политика, Националната здравна стратегия 2014-2020 и Бюджета за 2014 г.
Представителите на различни пациентски организации признавайки, че стремежа на населението към по-дълъг и качествен живот води до увеличение на нуждата от публични здравни услуги изразиха безпокойство, че отказът на държавата да увеличи публичните разходи за здраве паралелно с нарастващите нужди на пациентите ще доведе до остър финансов недостиг в здравната система и ще наложи абсурдни избори.
„Съзнавайки, че солидарността в здравеопазването, характерна за държавите от ЕС, намира ограничено приложение у нас като високото доплащане лишава най-вече социално слабите слоеве от достъп до здравна грижа изразяваме безпокойство относно ограничения достъп до лечение на пациентите с различни хронични заболявания. Утвърждавайки нашия дълг към европейските ценности на общовалидност, равнопоставеност, достъп до качествени грижи и солидарност акцентираме върху необходимостта за утвърждаване като основен приоритет в политиките на всяко правителство осигуряването на равен достъп до качествена и навременна здравна помощ, подчертавайки позитивите в икономически и социален аспект от инвестицията в здравеопазването.
Пациентите с хронични заболявания се нуждаят от достъп до безопасно и висококачествено здравеопазване или ще бъдат застрашени от намалена работоспособност и свързаните с нея загуба на доходи, социална дискриминация и стигматизация. Небива да забравяме, ченавременната диагностика и последващото адекватно лечение би гарантирало по-добри резултати и подобряване на качеството на живот на пациентите като в същото време би ограничило необходимостта от сложни скъпоструващи интервенции, които допълнително да обременят както пациентите, така и системата на здравеопазване ” се казва в техния документ, в който те се обединяват около
следното:

I. По отношение на ролята на пациентите в провеждането на здравната политика:
1. Пациентите да бъдат активни и пълноправни участници и партньори в правенето на здравна политика на всички нива, тъй като те най-добре познават заболяванията си и осъзнават и изпитват последствията от тях; ето защо, трябва да им бъде позволено да поемат отговорността за собственото си здраве наравно с медицинските специалисти;
2. Пациентите да бъдат представлявани от легитимни техни представители.
3. Пациентите да бъдат ангажирани в процесите на предлагане, обсъждане и прилагане на мерки за справяне с проблемите в здравеопазването – от обсъждането на идеен проект до реализацията му.
4. Държавата да осигури устойчивост, независимост, прозрачност и финансиране при извършване на дейността им.

II. Национална здравна стратегия 2014-2020:
1. Държавата да гарантира участието на пациентските организации и легитимните им представители при контрола и мониторинга на плана за действие, на изготвяне, както и в процесите на анализ и оценка на различните приоритети и стратегии, конкретните дейности, срокове, индикатори за оценка и бюджет, залегнали в Националната здравна стратегия 2014-2020.
2. Да се изготвят критерии, които пряко проследяват промените в нагласите на обществото, доверието в здравните институции, в резултат на изпълнението на здравната политика.
3. Държавата да осигури адекватно финансиране на Националната здравна стратегия 2014-2020, за да се гарантират устойчивост, постоянство и сигурност при изпълнението на заложените цели.
4. Държавата да утвърди наобходимостта от създаването на национални програми за превенция и лечение както на незаразни болести като диабет и онкологични заболявания, така и на инфекциозни социалнозначими заболявания като хепатит, ротавирусни инфекции и др.
5. Реализиране на Националната здравна стратегия 2014-2020 в унисон с препоръките в европейската стратегия за развитие „Europe 2020” и европейската рамка за здравна политика на Световната здравна организация „Health 2020”

III. Бюджет за 2014 г.:
1. Изготвянето на Бюджет 2014 на Националната здравноосигурителна каса да бъде направено въз основа на данните за реално разходваните средства през 2012 г. и първото 9-месечие на 2013 г., за да се предвидят достатъчно средства като гаранция за предотвратяване на сътресения и задълбочаване на кризата в здравеопазването.
2. Да се предвиди обезпечаване и непрекъсване на лечението на всички нуждаещи се групи пациенти и да се осигурят адекватни и ефикасни терапии на новодиагностицираните такива.
3. Да се изработи стратегия, с която в средносрочен план, средствата, заделяни от БВП, да достигнат средното европейско ниво.
4. Да се осигури инвестиция в здравеопазването чрез увеличване на публичното финасиране, за да бъде посрещнато по-голямото търсене на здравни услуги.
5. Да се осигури достъп до иновативни технологии, които позволяват по-дълъг и по-качествен живот.
6. Да се предвиди адекватно възнаграждение на труда на медицинските специалисти.

В документа бе отбелязано също така, че пациентското участие в правенето на здравна политика е ключов компонент на успешното здравеопазване, тъй като води до намаляване на броя хоспитализирани пациенти, по-добро разпределение на ресурсите и по-активни, мотивирани и овластени пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар