Translate

петък, 27 септември 2013 г.

От на националното сдружение на частните болници обвиниха бившия финансов министър Симеон Дянков, че е „убил" НЗОК



За равен старт на всички болници в страната - общински, държавни и частни, се обявиха на кръгла маса в Пловдив представители на националното сдружение на частните болници. Те алармираха, че пред здравеопазването ни има три основни проблема, а именно лошо финансиране на лечебните заведения, загуба на доверие към здравноосигурителния модел и формално обучение на медицинските кадри.
Според директорите на частните лечебни заведения освен хроничното недофинансиране на системата огромен проблем е и липсата на кадри и напускането на 500 лекари всяка година от страната.
Според председателят на сдружението и управител на болница „Токуда" д-р Явор Дренски напрежението между болниците се нагнетява изкуствено от държавата. „Чувам все повече изказвания, че парите в сектора не стигат, защото се появили много частници. А те подбирали пациенти. Нещо, което тотално противоречи на истината. Искаме равнопоставеност с държавните и общинските лечебни заведения, защото само така можем да повишим достъпа и качеството на медицинските услуги", обясни той.
Близо 80% от пациентите доплащат за оказаната им медицинска услуга под една или друга форма, заяви той, позовавайки се на официални данни на Министерството на икономиката. Оказва се, че около 15% от всички хоспитализирани пациенти в страната през миналата година са преминали през частните болници.
По думите му частните болници осъществяват спешна помощ, но НЗОК реинбурсира само част от дейностите при тези случаи. Спешният случай може да бъде много скъп, а тази специфика на отделните случаи не се отчита от здравната каса, каза д-р Дренски и допълни, че се плаща стандартна пътека, без значение дали случаят е спешен, с усложнения или с придружаващи заболявания.
Стандартите и финансирането, особено на спешната помощ, трябва да са еднакви за всички, заяви Красимир Мурджев, депутат от Коалиция за България и член на комисията по здравеопазване в парламента. Спешната помощ по принцип е приоритет на държавата, но "трябва да бъде разгледан въпросът по отношение на това къде може да бъде закаран най-близко пациентът и ако това е частно лечебно заведение, то също трябва да има възможност да обслужва такива случаи”, заяви той.
Според него никой спешно болен пациент не трябва да бъде връщан. Финансирането на болниците е въпрос на ресурси и законодателна инициатива, подчерта Мурджев. той в коментар на идеята за създаване на частни здравно-осигурителни фондове.
От националното сдружение на частните болници настояват за тотална промяна в осигурителния модел, промяна в начина на финансиране, реално остойностяване, равнопоставеност на здравните заведения, независимо от тяхната собственост, на всеки три месеца да се прави мониторинг на разходите за хоспитализации и средствата да се пренасочват според пациентите,  разбиване монополът на НЗОК и създаване на повече здравни каси.
От сдружението обвиниха бившия финансов министър Симеон Дянков, че е „убил" НЗОК.
„Симеон Дянков извърши явна публична кражба на около 2 млрд. лв., събирани като здравни вноски от българите", заяви д-р Методи Янков, член на УС на сдружението. По думите му здравната реформа у нас била започната, но не била довършена. Вина за това носели финансовите министри от прехода, като най-големи щети на здравния сектор нанесъл последният.
Според тях за добро здравеопазване може да се говори само ако над 50% от болниците минат в частни ръце.
Промяна в здравноосигурителния модел обеща междувременно премиерът Пламен Орешарски. Идеята е до 2 години да се въведат частни фондове в здравната система. Един вариант е да се демонополизира здравната каса, а другият - да поемат надграждащ пакет. Конкретният вариант ще се реши догодина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар