Translate

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Канадски учени произведоха кръв от човешка кожа



Новият метод дава шансове за лечението на редица болести, включително и онкологични, съобщиха от института „Макмастър” за изследвания върху стволовите клетки и рака в Хамилтън, Онтарио.
Методът ползва човешки кожни клетки, за да ги превърне в кръвни клетки със същия генетичен подпис. Процесът е улеснен, тъй като не се прибягва до сложни и противоречиви от етична гледна точка процедури, свързани с ембрионни стволови клетки. Откритието им позволява на базата на парче кожа с размери 4х3 см да се създаде достатъчно кръв за кръвопреливане, като се избегнат рисковете от инфекции.
Смятаме, че в бъдеще ще можем да създаваме кръв по по-ефикасен начин, отбеляза ръководителят на изследването проф. Мик Бхатия.
Перспективата на пациент да бъде прелята кръв, произлязла от собствената му кожа, дава надежди, че един ден при хората, нуждаещи се от кръвопреливания, няма да е нужно да се прибягва до използване на банки кръв от кръводарители. Според изследователите откритието ще даде възможност на пациенти, подложили се на химиотерапия, да понесат по-дълго лечение без сегашните прекъсвания, които позволяват на организма да се възстанови, но същевременно и дава „прозорец” на туморите да се активизират отново през това време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар