Translate

понеделник, 30 септември 2013 г.

70% от хората, които работят постоянно с компютър, страдат от синдром на компютърното зрение


Заболяването е предизвикано от постоянната работа с компютър и води до намаляване на остротата на зрението. Само един ден работа с компютър предизвиква влошаването му.
При наличието на този синдром се появява парене, зачервяване, усещане за "пясък" в очите, болки в областта на очите и челото, болки при движението им, нарушава се работата на очните мускули, намалява се чувствителността на зрението.
Освен това еднообразното буквено - цифрено изображение, блестенето на екрана, пулсирането на светещи знаци уморяват очите и се  и нарушава кръвообращението в тях. Тъканите изпитват кислороден глад, в тях се натрупват продуктите на обмена на вещества. За да компенсират недостига от кръв, малките кръвоносни съдове се разширяват, като предизвикват зачервяване на очите. Някои съдове не издържат напрежението и се спукват. Кислородният глад и разрушаването на тъканите създават дискомфорт и болки в очите. В края на работния ден  забелязвате  ли следните симптоми: чувство за умора в зрението; зачервяване на очите; пелена или мъгла пред очите; сълзене; "пясък" в очите; учестено мигане; кратковременно раздвояване на образи; болки в очите и слепоочията; трудно фокусиране; тежест в очите.
Ако имате 2-3 от посочените симптоми зрителна ви умора е от средна степен. Ако те са 4 или повече е налице зрителна умора с хроничен характер, както и вече говорим за наличието на "синдром на компютърното зрение".
Във възрастта над 40-45 години при повечето хора започва да се развива старческото далекогледство- затруднение при разглеждането на близки предмети, които не са ясни, особено вечер, когато очите са изморени. Далекогледите хора държат вестника или книгата, колкото се може по-далеч от себе си и използват по-ярка светлина, от което очите още повече се уморяват и се появява главоболие.
Последните изследвания показват, че ако се осигури пълноценно хранене на тъканите на очите, може да се забави или дори предотврати развитието на старческото далекогледство.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар