Translate

понеделник, 30 септември 2013 г.

В света близо 3% от хората страдат от хиперхидроза


При хиперхидроза  хората се потят  обилно.Свръхизпотяването, обикновено започва още в детска възраст или по време на пубертета, и се предава от родителите на децата. Различават се три форми:

-емоционално изпотяване (може да бъде по всяка част на тялото - по лицето, над горна устна, под мишниците);
-локално изпотяване, само по длани или само под мишниците, в повечето случаи се унаследява. То може да бъде свързано и с консумиране на определени храни, но и с някои гломусни тумори и/или периферна невропатия;
-генерализирано изпотяване (по цялото тяло).
В света близо 3% от хората страдат от хиперхидроза/свръхизпотяване.
Заболявания, свързани с повишаване на температурата, ендокринни нарушения, неврологични проблеми, злокачествени тумори или приемането на някои лекарства също могат да увеличат изпотяването. 
Само 5% от свръхизпотяването може да се прояви в по-късна възраст, без да е свързано със заболявания или стрес. Но лекарите смятат, че хиперхидрозата, която започва изведнъж, в по-късна възраст на човека е сигнал той да си направи пълни изследвания. Причина за такова състояние може да бъдат диабет, подагра, заболявания на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, неврологични или психиатрични заболявания. Някои тумори и тежки инфекции също могат да доведат до пристъпи на прекомерно изпотяване. Менопаузата е чест и добре известен причинител на внезапни топлинни вълни и изпотявания. Такъв ефект имат и много лекарства (например трициклични антидепресанти).

Лечението на хиперхидрозата е трудно и често пъти продължително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар