Translate

четвъртък, 19 септември 2013 г.

БЛС: Относно проекта на Национална здравна стратегия 2014-2020


От БЛС изказват мнение, че като цяло проекта , подготвен от МЗ, изглежда добре структуриран, многоаспектен и целящ създаването на съвременно европейско здравеопазване, но има много неточности и пропуски, както и липса на екшън план за изпълнение на стратегията. Не е ясно и не са посочени институциите, отговорни за реализирането й, както участието на съсловните организации и не е посочено какъв краен резултат от изпълнението й се очаква през 2020-а година. Според експертите акцент в документа трябва да бъде извънболничната помощ. Те твърдят, че в него има нови цели и задачи, но финансирането на здравеопазването не е увеличено, за да бъдат те осъществени.

От БЛС настояват средствата, заделяни за здравеопазване, да достигнат средния процент в останалите страни в Европейския съюз – 6% от БВП, независимо от икономическата и финансовата ситуация в страната.
От БЛС твърдят още, че изготвянето на проекта за стратегия без участието на съсловната организация е грубо незачитане на постигнатите договорености между партиите и съсловната организация. БЛС ще настоява за изпълнение на постигнатите договорености с управляващите партии, както и за поемане на политическа отговорност от тези техни представители, които еднолично ги нарушават.
БЛС има подписан Меморандум за общи принципи и действия в здравеопазването с Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, в който се казва "В първите шест месеца от началото на мандата, съвместно с БЛС, да се разработи и приеме Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г. с ясни приоритети, цели, задачи, действия, срокове, както и оперативен план към нея.", припомнят от организацията.
По думите на здравния министър д-р Таня Андреева обаче стратегиите се изработват от експерти и след това се представят за обсъждане, където БЛС като партньор има възможност да сподели своите виждания. Тя увери, че при изработването на конкретния план за действие БЛС ще бъде партньор и ще може да предложи конкретни мерки. Планът ще бъде изработен от експерти от Световната банка, посочи здравният министър.
„Аз смятам, че съсловните организации трябва да бъдат партньор при разписване на новите пътеки и остойностявания. Още повече ние сме разговаряли с д-р Райчинов и сме на едно и също мнение, че част от пътеките са тежко недофинансирани. И ако това
не се промени за следващата година обричаме много от болниците, работещи по тези клинични пътеки - в областта на детското здраве, на акушерство и гинекологията, на неврохирургията, на някои от специалностите във вътрешните болести…обричаме ги
на лоши финансови резултати само по причина на недофинансиране", обясни д-р Андреева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар