Translate

четвъртък, 19 септември 2013 г.

„Моят зелен град” вдъхновява през 2013 г.- 19 български града




Екологичната и образователна инициатива ще се проведе на 28 септември

Шестото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще обедини жителите на 19  града  у нас с идеята да се погрижат за природата и да направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене.
Тази година в„Моят зелен град” имат възможност да се включат всички жители и гости на София, Банкя, Костинброд, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново, Велинград и Габрово. 
Целта е да приобщи все по-голям брой хора към опазването на природата и да покаже как с малка грижа всеки може да повлияе положително на околната среда. И тази година инициативата има образователен фокус. Под мотото „Бъди зелен не само за ден“ ще отворят врати откритите класни стаи на „Моят зелен град“, които ще предложат много нови дейности и изненади за участниците. На 28 септември те ще посрещнат не само най-малките еко любители, но и всички възрастни, които искат да научат интересни факти за околната среда. Класните стаи ще бъдат посветени на различни екологични теми, които ще дадат много практически съвети и зелени идеи на участниците.
Кампанията се организира от Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и Столична община.
Медийни партньори на инициативата са в. Труд, в. 24 часа и новинарският сайт Vesti.bg.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река в град София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 година за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци.През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар