вторник, 13 август 2013 г.

1 млрд. лв. ще бъдат отделени за здравеопазване през следващия програмен период 2014-2020 г.съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.
Парите ще отидат по няколко основни направления - Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Сериозната медицина, свързана със скъпоструваща диагностика и терапия, трябва да се осъществява в големите болници - университетски и областни. Общинските ще останат като базисни - за полагането на първа помощ, грижа за пациентите със заболявания, които не изискват по-висока технологична диагностика и терапия, каза тя. Това е заложено в новата здравна стратегия, която предстои да бъде представена за обществена дискусия. Основен акцент в програмата е майчиното и детско здравеопазването - от профилактиката до терапията. Тя подчерта, че училищното и детско здравеопазване са включени в новата здравна стратегия*. Проблемът с лекарите, които работят в училища и детски градини, е мотивацията да работят там. Идеята е лекари от доболничната помощ да могат да работят в училищата, детските градини и ясли, и в същото време да имат възможност да специализират и да се развиват. Същия проблем имат и ТЕЛК-овете. Високата средна възраст на лекарите там е, защото младите нямат възможност да развиват своята квалификация или да работят в други лечебни заведения.

Сред приоритетите за това правителство е и онкологията. В момента работна група обсъжда как да бъде разделена спешната помощ от неотложната, като това трябва да бъде решено до края на септември, каза още д-р Андреева. По думите й не се предвиждат промени в потребителската такса.
--------


*Стратегията е документ за кандидатстване на България за следващия програмен период за сектор "Здравеопазване".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар