Translate

сряда, 24 юли 2013 г.

Откриха първата възстановена римска крепост у нас



Цари Мали Град отваря врати за посетители със зрелищни възстановки на древни битки и ритуали


Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на културата д-р Петър Стоянович, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и кметът на Самоков Владимир Георгиев бяха първите посетители на реставрираната антична крепост Цари Мали град, намираща се в самоковското село Белчин. 
„Провокирани от неспирния иманярски интерес и сигналите за унищожаването на исторически паметници през 2007 г., започват археологическите проучвания на хълма „Св. Спас“, на който се намира крепостта. Установява се, че римската империя е оставила траен отпечатък по тези земи. Разкриват се основите на крепост и три храма, градени през вековете един върху друг“, заяви ръководителят на археологическите проучвания на обекта Веселин Хаджиангелов.
Строителните работи по реставрацията започват през 2012 г. и едва година по-късно крепосттавече е завършена. Проектът е финансиран от Оперативна програма Регионално развитие и е първият напълно завършен от оста за развитие на туристическата инфраструктура. Общата му стойност е близо 6 000 000 лв. Тежката задача да изпълни реставрационните работи се падна на строителната фирма Главболгарстрой АД.  
Цари Мали Град отваря врати за посетители на 20.07.2013  със серия от зрелищни възстановки на древни битки и ритуали, различни концерти и забавления за най-малките. Комплексът включва панорамно влакче, което качва туристите от селото до крепостната стена, въжен парк, висящ мост, скулптурна градина, беседки и няколко еко пътеки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар