Translate

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Депутатите избраха д-р Румяна Тодорова за управител на НЗОК



„За“ кандидатурата й гласуваха единодушно 101 народни представители. Мандатът на д-р Тодорова, предложена от Коалиция за България, е до 12 февруари 2015 г.
„За“ кандидата на ДПС д-р Динчо Генев гласуваха 30 депутати, „против“ – 2, 69 се въздържаха.
Д-р Румяна Тодорова е родена на 25 юни 1958 г. в София. Завършила е Медицинската академия в София със специалност "Кожни болести и венерология". Преминала е различни обучителни курсове по здравен мениджмънт за управители на лечебни заведения и по генерален мениджмънт за административни ръководители от системата на НЗОК. Била е директор на Диспансера по кожни и венерически болести в София област.
Работи е в системата на НЗОК от 2004 г., а през май 2006 г. е назначена за изпълняващ длъжността директор на здравната каса. От 1 септември 2006 официално е директор на НЗОК. но на 2 ноември 2009 година, след идването на власт на правителството на ГЕРБ, подаде оставка,като посочи, че й е оказан политически натиск.
В изказването си пред депутатите д-р Тодорова повтори позициите си, че дейностите, финансирани от касата не трябва да имат лимит и че НЗОК спешно се нуждае от финансов анализ и балансиране на бюджета.
“НЗОК не бива да остава монопол. Искам да знам къде са моите вноски и за какво бяха похарчени. Къде е онзи 1,5 милиарда лева, който събрахме за здраве? Искам да знам къде са моите вноски, за какво бяха похарчени? Ако някой ме увери, че са дадени за здраве, за онкоболни, няма да задавам този въпрос отново”, изброи риторичните си въпроси д-р Тодорова. Тя продължи, че още от първия ден трябва да започнат разговорите с пациентските, съсловните организации както и с МЗ, защото сега този диалог е нарушен. Обеща да работи в условия на прозрачност.
По думите й 2013 година е критична и задачата минимум е да се завърши успешно годината, а след това ще се чертаят и нови планове.
„Тази година нищо не може да се случи. Законът за бюджета на касата е гласуван, факт е и работим по правилата на този закон. Въпросът е да се види къде изтичат парите. Трябва пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози, този преразход дали се дължи само на вкарани нови продукти или има и нещо друго, какво става в болниците, защо липсват направления. Интересното е, че направления липсват в определени региони, не навсякъде. Касите не са си свършили работата. Погваме нашите поделения, искаме информация какво се случва по региони", коментира тя.
Новият управител на НЗОК  посочи, че работата на всеки един от директорите ще бъде разгледана и допълни, че който работи добре, няма защо да бъде сменян. Сега ще започнат конкурсите, изтича срокът за подаване на документи, уточни д-р Тодорова, която изкритикува липсата на редовна информация за състоянието на касата.
„На сайта на касата намерих само закона за бюджета за 2013 г. Бюджетът бил балансиран, но не е и в близките дни ще ви убедя в това. Веднага трябва да се направят стъпки за възстановяване на диалога с МЗ, съсловните организации. Никакъв рамков договор не може да бъде факт, докато институцията не излезе с ясна картина за състоянието на нещата.
Според д-р Тодорова прехвърлянето на много дейности от МЗ към НЗОК е равностойно на бягство от отговорност от страна на държавата.
„Някой може ли да каже колко са неосигурените в България", попита в заключение тя и заяви, че първото, което ще направи е петък да провери финансовото състояние на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар