Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Акнето може да е и от стрес


Дерматолози отчитат, че акнето е „пораснало".Дори и при възрастни то вече не е изключение.
Видът и мястото на пъпките по лицето често служат за ориентир за причината за появата им.

Ситните пъпчици по бузите са знак за нетолерантност към някаква храна, често с млечен произход. Добре е да се избягват в продължение на месец мляко, кашкавал, сметана, масло, шоколад и преработвани храни, които съдържат млечен протеин. Ако наистина това е причината, ще се забележи видимо подобрение.Необходимото на организма количество протеини и калций може да се осигури, чрез завишен прием на ядки и семена, соево сирене, тъмнозелени листни зеленчуци или консервирана риба с кости.
Твърди пъпки по долната челюст, гърдите, гърба и раменете най-вероятно са причинени от хормонален дисбаланс. Те често се превръщат в кисти и не изчезват, особено от долната част на лицето и гърба, с месеци. За да е равностойна борбата с тях, първо трябва да се реши хормоналният проблем.Цинкът и витамин В6 са сред препоръчителните за спомагане за балансиране на хормоните. 

Зачервените участъци с пъпки по брадичката говорят за лошо храносмилане или запек. Пиенето на достатъчно вода, редовните физически упражнения и включването в менюто на богати на фибри храни като семена, плодове и зеленчуци би трябвало да помогнат. Островчета от дребни пъпки с прилежащо зачервяване към тях може да са знак за локална инфекция под кожата. Първата стъпка към решаването на проблема е изключването на захарта от диетата. 
Билки като ехинацея, репей и невен действат благоприятно. Разумно количество хром като хранителна добавка също може да окаже положително действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар